android 10

Google je objavio da će naredna verzija Androida, kodnog imena Android Q, nositi naziv Android 10. Kompanija je takođe predstavila izmjene u dizajnu za Android logo i maskotu.

Sa Android 10 verzijom, Google prestaje da koristi sistem imenovanja sa desertima u alfabet redu, kako je bilo kod ranijih velikih Android objava. Kompanija se na ovo odlučila kako bi nazive načinila više dostupnim širom različitih tržišta, s obzirom na to da ranije nisu svima bila poznata imena koje je Google birao.

Ostale izmjene koje će Android implementirati odnose se na logo i maskotu. Android robot je bio kompanijina maskota još od prve objave. Tokom godina, robot je mijenjao bolje od žućkasto zelene do lajm zelene, a sada je tu plavičasto zelena boja.

Google ističe da je promjena boje čisto estetskog tipa i dio je kompanijine strategije da Android načini pristupačnijim. Dodavanjem više plave, pored zelene boje, poboljšava se vidljivost kod onih koji ne mogu pravilno da vide boje.

Logo Android robota je takođe doživio izmjene. Tekst naziva platforme sada ima drugačiji font, koji je obliji i mnoge linije se slažu sa krivinama samog robota. Glava robota je sada dio Android logoa. Google odbacuje ostatak tijela robota i glava je jedini dio koji će biti vidljiv u brendiranju.

Očekuje se da će Google navedene izmjene za Android 10 zvanično implementirati kasnije tokom godine.

Izvor: benchmark.rs

Komentari