nasa otkrila 10 novih planeta slicnih zemlji

NASA je pronašla dokaze o postojanju 219 novih planeta izvan Sunčevog sistema, od kojih je čak 10 svojom veličinom slično Zemlji i nalaze se u tzv. naseljivoj zoni. To znači da su od svoje matične zvijezde udaljene taman dovoljno da se na njima može pojaviti voda, ali ne previše daleko da bi se ta voda zamrznula.

Zvanično je potvrđeno da će ove planete biti dodane na listu exoplaneta i planeta planeta koje su slične Zemlji i koje se nalaze u Milky Way galaksiji. Ovo otkriće je još jedna potvrda teorije NASA-inih naučnika da su planete sa čvrston i stjenovitom površinom dosta češće u svemiru nego što se to ranije predviđalo.

Nove planete zavedene su u rastući katalog otkrića Kepler misije koja istražuje Cygnus sazviježđe od 2009. godine. Tokom ovog perioda, u ovom dijelu svemira koji je od Zemlje udaljen oko 3.000 svjetlosnih godina, otkriveno je 4.034 potencijalna kandidata za exoplanete od kojih je 2.335 zvanično potvrđeno. Od toga, 30 planeta spada u one koje su slične Zemlji i koje se nalaze u naseljivoj zoni.

Kepler svoju potragu za planetama sprovodi tako što posmatra zvijezde i traži opadanje intienziteta svjetla neke zvijezde koje bi moglo biti rezultat planete koja orbituje oko zvijzde i na trenutak zakloni njen sjaj. Nakon što se potvrdi da je to zaista planeta a ne neka druga anomalija, podaci koje Kepler prikuplja se mogu iskoristiti kako bi se otkrila masa i veličina planete, te period za koliko obiđe oko svoje zvijezde.

Komentari