nato spijunski dron

NATO će 19. decembra dobiti svoj drugi dron u Global Hawk, koji je dio od pet planiranih dronova za nadzor vazdušnog, kopnenog, morskog pa i povodnog prostora Alliance Ground Surveillance (AGS) koji treba biti realiziran 2022. godine. Vrijednost projekta je 1,5 milijardi američkih dolara.

Sistem nadzora dronova, navode iz NATO-a, bit će najsavremeniji u svijetu jer će omogućavati 24-satni nadzor nad zemljom i morem u stvarnom vremenu izvan granica Saveza te će omogućavati bolju vidljivost nego što to omogućuje satelitski nadzor.

Ideje za projekat postoji već 30 godina i trebala je biti dovršena prije dvije godine (2017.) no zbog tehnoloških poteškoća tek se sada ostvaruje. Glavni proizvođač dronova Northrup Grumman prvi je dron isporučila prošli mjesec i nalazi se u vazdušnoj bazi NATO-a Sigonelle u Italiji.

Nakon isporuke druge letjelice NATO će do idućeg ljeta od proizvođača dobiti još tri drona  koja imaju autonomiju leta od 30 sati, osposobljene su za let i na velikim nadmorskim visinama i u svim vremenskim uslovima. Naime, podatke u obliku fotografija i karata mogu snimati slati u svim uslovima kroz oblake i u olujnom nevremenu do zapovjedništava NATO-a.

Nabavku dronova financira 15 zemalja članica Saveza, među njima su Njemačka, Poljska, SAD i Italija. Svih 29 članica NATO-a imat će pristup podacima koju generišu dronov, a koja bi mogu biti ​​raketna postrojenja u Rusiji, vojne aktivnosti na Bliskom Istoku ili pomorski gusari uz obalu Afrike.

Dronovi će biti bez pilota a njima će se upravljati daljinski iz Sigonelle i kako tvrde u Savezu letjet će unutar NATO-ovog zračnog prostora, a izvan njega samo u slučaju ratnih sukoba.

Uspostavljanje dronova vrijednih 1,5 milijardu dolara dolazi i uz novu modernizaciju 14 NATO aviona AWACS vrijednu milijardu dolara koji također služe za promatranje u vojne svrhe.

Izvor: bug.hr

Komentari