putin koristi windows sp

Ruski portal Open Media na službenim je fotografijama iz kancelarije predsjednika Ruske federacije Vladimira Putina uočio jedan prilično bitan detalj. Naime, na radnoj se površini, uz slike Moskovskog kremlja prilično jasno ističe plavi taskbar u dnu ekrana – pa je dodatnom analizom vrlo brzo potvrđeno kako se Putin i dalje koristi prilično zastarjelim operativnim sistemom Windows XP.

Windowsi XP izdani su 2001. godine, posljednju veliku nadogradnju u obliku Service Packa 3 dobili su 2008., dok je posljednji rok za službenu Microsoftovu podršku i sigurnosne nadogradnje istekao u aprilu 2014. godine. U maju 2017. dobili su zakrpu za WannaCry ransoware virus, te još jednu manju sigurnosnu zakrpu za Remote Desktop Services u amju ove godine. Ipak, ovaj se operativni sistem smatra prilično nesigurnim u današnje vrijeme.

In Soviet Russia Windows updates you

Fotografije Vladimira Putina za računarom s Windowsima XP objavila je njegova press služba. Na njima se može primijetiti kako Putin na najmanje dva računara ima instaliran ovaj OS – u svojoj kancelariji u Kremlju i u rezidenciji Novo-Ogarjevo nedaleko od Moskve. Na upit Open Media prvi čovjek Odjela za internetsku sigurnost ruske vlade potvrdio je prisutnost Windowsa XP na obe lokacije.

Windowsi XP su posljednji Microsoftov OS koji je dobio dozvolu za instaliranje na bitne računare ruskih vladinih agencija. Windowsi 10 smiju se trenutno koristiti tek na računarima koji nemaju pristup državnim tajnama i osjetljivim podacima. Rusija ima i plan do kraja sljedećee decenije zamijeniti sav hardver i softver američkih kompanija vlastitim.

Ruski je predsjednik poznat po svojoj skepsi prema Internetu, pa je zbog toga ranije ove godine naredio i da se Rusija osposobi za potpuno isključivanje s ostatka svjetske mreže. Putin isto tako ne koristi pametne telefone, pa je moguće i da mu računari s Windowsima XP nisu povezana na Internet, što bi ih ipak činilo nešto sigurnijima.

Izvor: bug.hr

Komentari