Možda ste mislili da ako posjedujete neke digitalne uređaje, možete sa njima radite sve što poželite. Zapravo, čak i sa imovinom poput automobila, računara ili pumpice za inzulin svaki put postoji rizik od tužbe, ako ste dovoljno hrabri da mijenjate utemeljene softverske postavke od strane kompanije proizvođača. Do sad.

Prošlog petka, u decenijama starom zakonu, poznatom kao “Digital Millennium Copyright Act”, unesena je izmjena koja je oduševila Amerikance širom zemlje. Naime, novo pravilo im dopušta da sami hakuju svoje uređaje bez straha od kazne DMCA za kršenje zaštite nad autorskim pravima sistema proizvođača i dobijanja ranije neizbježne kazne.

Krucijalno je što je samo jedna izmjena omogućila novi pristup u istraživanju sigurnosti tih uređaja od strane samih korisnika. U novom zakonu se navodi da je čak dozvoljena i digitalna popravka automobila.

Zajednica ljubitelja “Uradi sam” projekata se nada da će ove protekcije donesene još u oktobru 2015. godine, a koje su stupile na snagu čitavu godinu kasnije, iznjedriti jednu sasvim novu eru dobronamjernog hakovanja – radi istraživanja i efikasnijih popravki.

“Ovo je izuzetno važan napredak za zaštitu potrošača “, kaže Andrea Matwyshyn, profesor prava i informatike na Northeastern Univerzitetu. “Kancelarija za autorska prava je ovim postupkom pokazala da razumije našu promijenjenu tehnološku stvarnost i se u svakom aspektu života potrošača oslanjamo se na kodove”, govoi Matwyshyn, koja se prošle godine borila za donošenje izmjena.

popravljanje-telefona

Za sad, izuzeci su ograničeni na probni period u trajanju od dvije godine. Ovo se odnosi samo na one dobrovoljne radnje koje Ured za autorska prava smatra da ne narušavaju javni red i mir, te koje se odvijaju u kontrolisanom okruženju. Kako Matwyshyn dodaje, “Ne govorimo o testiranju košijinog pejsmejkera, već o uređajima koji su u vlasništvu istraživača.”

Corman, jedan od suosnivača grupe za potrošačku sigurnost “I am the cavalry”, smatra da su čak i najznačanija istraživanja o sigurnosti uređaja, osjetila su pritisak zabrane od strane DMCA, a sve zbog navodne javne sigurnosti.

Svi istaživači koji stoje iza velikih otkrića, rizikovali su da budu tuženi od strane DMCA. Novi zakoni pružaju pravnu podršku svim skeptičnim inženjerima koji su se ranije ustručavali da rade na kompleksnijim subjektima. “Neki istraživači su od ranije imali jako dobre advokate, pa bili spremni na sve moguće posljedice, no neki su zaista čekali ovaj momenat koji im je ulio određeno povjerenje.”, ističe Corman.

Teško je procijeniti koliko su DMCA hacking ograničenja poremetila istraživanja u gotovo dvije decenije od svog osnivanja. No, Corman ukazuje na slučaj jednog istraživača sigurnosti, Brian Knopf-a, koji je “pao na projektu” zbog propuštanja prijave sigurnosnih podataka u Medtronic-u (uređaja koji je pomogao njegovoj ženi da kontroliše nivo straha).

popravljanje-uredjaja

Nove DMCA odluke ne podržavaju izmjene u potpunosti, tako da se hakeri ne trebaju unaprijed radovati. Naime, dozvoljeno je fokusirati se samo na popravak i istraživanje softvera ličnih uređaja, a svaki pristup tuđoj svojini i zloupotreba u vidu neovlaštenog pristupa će i dalje biti jasno kažnjiva, a izvršioci krivično gonjeni. Poduzete mjere dozvoljavaju podešavanja na samom uređaju, ali ne Ii internet usluga na koje se povezuju.

A sa druge strane, zakon o izuzecima ističe nakon dvije godine. Corman se nada da istraživačka zajednica za sigurnost može pokazati dovoljno rezultata u svom radu, da ubijedi Ured za autorska prava kako bi potpuno ukinuli zabranu i načine potez koji je za dobrobit svakog.

“Vjerujemo i nadamo se da ako stvorimo dokaze za pozitivne efekte ovog istraživanja, možemo dovesti do trajnog poništenja zakona, a ne samo na dvije godine.” , priča Corman. “Kada uklonite sve prepreke za otkrivanje problema, sami poželite popraviti svoje stvari.”

Komentari