Nintendo rastura, prodali 61 milion Switch konzola i zabilježili veliki rast zarade

Prodaja Nintendo Switch konzola je naglo porasla u posljednjem kvartalu. Nintendo je danas objavio da su prodali čak 5.68 miliona Switch konzola u periodu od 4. do 7. mjeseca ove godine. To je dvostruko više od prošlogodišnjeg rezultata u isto vrijeme, a ovakav rezultat zasigurno se barem djelimično može pripisati pandemiji koronavirusa usljied koje su mnogi ostali kući i dosadu liječili gamingom.

Ta impresivna cifra dijeli se na standardnu Switch konzolu koja je prodana u 3.05 miliona primjeraka te Nintendo Switch Lite izvedbu koja je pridodala još 2.62 miliona prodanih primjeraka u rezultat. To znači da je od izlaska na tržište Nintendo prodao ukupno 61.44 miliona Switch konzola, kao i to da bi Switch do sljedeće godine trebao prestignuti ukupnu prodaju 3DS konzole. A 3DS se prodavao ko vruće kifle!

Unatoč rezultatima ponešto višim od očekivanja, Nintendo je ponovio da i dalje planiraju prodati 19 miliona primjeraka Switch konzola do kraja 3. mjeseca sljedeće godine, odnosno da ne mijenjaju svoju prognozu.

U istom periodu odlični su bili i rezultati njihovih first-party igara za Switch, u kojima su ljudi očito našli utjehu i zabavu za vrijeme pandemije. Animal Crossing: New Horizons još je relativno nova igra na tržištu, a već je druga najprodavanija igra za Switch uopšteno. Od izlaska u 3. mjesecu ove godine.

Novi Animal Crossing prodan je u nevjerojatnih 22.4 miliona primjeraka, od čega je preko 10 miliona prodano samo u prvom kvartalu godine. To znači da je ova igra sada prodavanija i od popularnih naslova poput The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Pokémon Sword and Shield i Super Mario Odyssey. Jedina prepreka do vrha joj je Mario Kart 8 Deluxe 26.74 miliona prodanih primjeraka.

Pokemon Sword and Shield također se prodaje odlično. Dakle, postao je najprodavaniji Pokemon naslov u posljednjih 20 godina s preko 18 miliona primjeraka u rukama gamera.

Što se ostatka godine tiče, nedavno je izašao novi Paper Mario, a iako im datumi izlaska nisu potvrđeni igre kao Bravely Default II i No More Heroes 3 trebali bi izaći ove godine. Osim toga fanovi se mogu veseliti još i Deluxe verziji Pikmina 3 koja dolazi u 10. mjesecu.

Izvor: hcl.hr

Komentari