tajnu cyber bunker

Stari vojni bunker, nekada u vlasništvu njemačke vojske i NATO-a, smješten u gradiću Traben-Trarbach na zapadu Njemačke, krajem prošlog mjeseca postao je poprište velike policijske racije. Nakon istrage koja je trajala čak pet godina njemačka je policija otkrila da se u ovom, ispostavilo se vrlo dobro štićenom, bunkeru nalazi središte brojnih darknet operacija.

26. septembra obavljena je velika akcija s čak 650 policajaca u kojoj je provaljeno u ovaj bunker. Pri tome je uhapšeno trinaest osoba u dobi od 20 do 59 godina, a u velikom je kompleksu otkriveno oko dvije hiljade servera – spojenih na dark web. Radilo se o tzv. “bulletproof hosteru”, tj. vrlo dobro čuvanom i osiguranom serverskom sklopu za hostovanje raznih stranica.

policija pronasla bunker

Darknet hosting i cyber napadi

Kako se ispostavilo, putem ovog centra (nadimka Cyberbunker 2.0) omogućavao se rad raznih ilegalnih tržnica dark weba na kojima se trgovalo oružjem, narkoticima, krivotvorenim novcem i dječjom pornografijom, a zaplijenjena je i veća količina kriptovaluta. Govori se o oko 41 milion dolara pohranjenih na serverima raznih darknet tržnica (Cannabis Road, Wall Street Market, Orange Chemicals i drugih).

Osim hostinga ilegalnih stranica dark weba, ovaj bunker bio je kuća i računarima kojima su izvršavani veliki hakerski napadi, primjerice DDoS napad na Deutsche Telekom 2016. godine kojim je ciljano preko milion kućnih routera korisnika ovog telekoma.

nacrt bunkera

Nacrt bunkera objavila je lokalna policija

Glavni operativac ovog ogromnog ilegalnog pothvata bio je 59-godišnji Nizozemac koji je 2013. godine za oko 350.000 eura kupio ovaj bunker od lokalnih vlasti. Bunker je izgrađen u doba hladnog rata, a vojska ga je 2007. godine napustila. Smješten je na brežuljku iznad grada i ukopan nekoliko nivoa pod zemlju. Policija kaže kako je prilikom racije bio osiguran po najvišim vojnim standardima – ograđen žicom i zemljanim nasipima, osiguran video kamerama, psima čuvarima te digitalnim bravama na ulazu.

Isti Nizozemac sličnu je operaciju vodio i u Nizozemskoj, gdje mu je serverski centar, zajedno s laboratorijom za izradu droga, izgorio 2002. godine. Bunker je navodno preuzeo u stanju u kakvom ga je vojska ostavila, zajedno s velikom količinom informatičke opreme koja je, piše Deutsche Welle, bila spremna za korištenje.

Dokažu li istražitelji na sudu da su računari i tržnice bili u vlasništvu uhapšenih, te da su bili svjesni da klijenti na njihovim računarima drže ilegalne sadržaje i preko njih obavljaju ilegalnu trgovinu, prijete im visoke kazne.

Izvor: bug.hr

Komentari