Novi MacBook Pro će imati touch panel?

novi macbook pro apple

Očekuje se da će Apple predstaviti redizajnirani MacBook Pro na događaju u četvrtak, ali izgleda da je nekoliko fotografija procurilo prije vremena. MacRumors je primijetio dvije fotografije skrivene unutar jučerašnjeg macOS Sierra ažuriranja, od kojih obje pokazuju novi MacBook Pro touch panel koji se nalazi iznad tastature, kao i novost u vidu čitača otiska prsta.

Fotografije pokazuju uži MacBook Pro sa tanjim okvirima oko ekrana i tipki. Tipke izgledaju ravnije, vjerovatno usvajajući isti tanki format koji se koristi na MacBook modelima laptopa. U svim ostalim segmentima čini se da dizajn izgleda više ili manje kao već viđenim Pro modelima.

novi-macbook-pro-magic-toolbarVrhunac na ovim fotografijama je ipak dodak koji se nalazi iznad tastature, a koji izgled kao traka koja će funkcionisati na dodir. O njoj se priča već mjesecima, a sada na fotografiji napokon vidimo i kako je koncipirana, odnosno kako će funkcionisati: potpuno je prazna i crna kada je računar ugašen, a kada je upaljen prikazuje boje, tastere i simbole u zavisnosti od toga šta je na ekranu.

Jedna od fotografija pokazuje kako se putem istog plaća na Apple Pay. Strelica pokazuje u desni ćošak trake gdje je lociran Touch ID čitač otisaka prstiju. 9to5Mac takođe otkriva ikone unutar macOS koje se navodno odnose na mogućnost otključavanja i autentifikacije sa pomenutim Touch ID.

apple-macbook-pro-touch-id

Pretpostavlja se da bi Apple mogao ovaj panel na dodir nazvati Magic Toolbar. Brian Conroy iz The Trademark Ninja, koji je “uhvatio” brojna imena proizvoda, primijetio je zaštitni znak za ime koje je povezao sa Apple-om. To naravno ne znači da sa sigurnošću možemo tvrditi da će biti tako, ali svakako zvuči kao ime koje su smislili u ovoj gigantskoj kompaniji. Uostalom, ipak već postoje i Magic Keyboard i Magic Trackpad i Magic Mouse. Zašto ne bi i Toolbar?

Komentari

1 KOMETAR

Comments are closed.