online poker umire

Poker je u online svijetu imao vrlo uspješan put kroz posljednjih desetak godina otkako je Texas Hold’em uspio dostći svjetsku popularnost. No, svemu jednom dođe kraj i čini se da je on sve bliži za online poker, barem u obliku na koji smo navikli posljednjih godina.

Za to je kriv napredak tehnologije, prvenstveno na planu umjetne inteligencije. Jer, Facebookov AI tim uspio je napraviti bota koji je pobijedio nanovo i nanovo najbolje svjetske igrače. Dakle, to nije bila slučajnost jer umjetna inteligencija ima strpljenja, bolja je u matematici pa bolje prati statistiku, omjere, ne dostupa od uloga i sve radi po pravilima.

Ljudi često učine nešto nepromišljeno, riskiraju kad ne trebaju i previše zavise o sreći. Umjetna inteligencija ne, kontroliše svaki aspekt igre pa samim time dugoročno lakše pobjeđuje. I konstantnije! Dok je to izniman uspjeh za tehnološki napredak, prvenstveno umjetnu inteligenciju, veliki je udarac za online poker industriju, vrijednu gotovo četiri milijarde američkih dolara.

Jer, čemu igrati ako je moguće da vas mašina pobijedi? Naime, stručnjaci vjeruju da će uz malo resursa uskoro mnogi načiniti botove sposobne pobjeđivati na online poker turnirima, pa će u jednom trenutku većinu najboljih “igrača” činiti oni umjetni – botovi. Time se motivacija kod igrača potpuno gubi, a samim time i zarada online poker industrije.

Kako je to moguće? Pa, Facebookov tim napravio je svog bota s proračunom od svega 150 dolara i zapravo je dostupno bilo kome. Ono što “samo” treba jeste znanje vezano za umjetnu inteligenciju. Pa ako takvo znanje postoji, lako se može stvoriti bota koji će donositi zaradu. I ne sumnjajte, to će se dogoditi, ako se već ne događa. Što automatski znači da će online poker polako nestajati i ubrzo se nać na marginama.

Ali, u konačnici to možda bude dobro, ostat će entuzijasti, igrat će kompetitivno, posvetit će se igri više i sve skupa bi moglo dobiti neku novu draž, koja se izgubila globalizacijom i komercijalizacijom…

Izvor: ictbusiness.info

Komentari