stadia nece imati 4k

Ostalo je manje od sedam dana od službenog ulaska Googlea u industriju videoigara lansiranjem streaming platforme Stadia. Iako će to biti značajan događaj za industriju videoigara, sve se više čini da Google iz nekog razloga žuri s lansiranjem platforme koja očito nije potpuno funkcionalna. Jučer je tako potvrđeno da nekoliko značajnih stvari neće raditi odmah po lansiranju usluge ili u 2019. godini.

Kao prvo, Stadia neće imati podršku za achievemente. Tačnije rečeno, igre će pratiti vaš napredak i sve je implementirano da se achievementi bilježe, ali nije dovršen interfejs na kojem bi korisnici Stadije vidjeli listu svojih postignuća u igrama.

Kao drugo, oni koji budu htjeli igrati igre na TV-u, a već imaju potrebni Chromecast Ultra, neće ga tek tako moći upariti sa Stadia kontrolerom. Chromecast Ultra koji dolazi sa kontrolerom će biti sposoban za to, no svi postojeći uređaji će potrebno ažuriranje dobiti tek kasnije.

Kao treće, a možda i najznačajnije – streamanje igara u 4K rezoluciji i s podrškom za HDR neće biti moguće na PC-u, iz nekog razloga. Srećom, to se odnosi samo na 2019. godinu – kasnije bi ta opcija trebala doći i na PC. Svejedno, streaming u 4K rezoluciji je nešto što je po Googleovom planu zaključano iza pretplate od 15 eura mjesečno, a sama usluga neće imati opciju besplatnog pristupa do 2020. godine. Dakle, na PC-u će se Stadia plaćati 15 eura, a do 2020. neće dostaviti ono što bi trebalo biti uključeno u tih 15 eura.

Kao što smo već pisali, ni ponuda igara neće biti naročito uzbudljiva po lansiranju. Ovog mjeseca na Stadiji će se moći zaigrati 12 igara, od čega su četiri iz 2019. godine, a tri su Tomb Raidera. U 12. mjesecu stiže još 14 naslova, ali ni ta ponuda nije baš čarobna. Primjera radi, Metro Exodus je jedna od grafički najatraktivnijih igara s podrškom za raytracing. Međutim, Stadia se temelji na AMD-ovom hardveru koji za sada nema podršku za raytracing efekte.

Samim time, ako se na PC-u želi streamati Metro Exodus preko Stadije, to će biti u 1080p rezoluciji i na detaljima koji nisu maksimalni. Za to treba platiti pretplatu 15 eura, a potom kupiti i igru (otprilike 60 eura). Za sada baš i ne izgleda kao budućnost kojoj se isplati veseliti.

Izvor: hcl.hr

Komentari