Osvanuli prvi benchmark rezultati Appleovog procesora M1

Ovog je utorka Apple načinio istorijski prelazak svojih prvih računara s Intelovih x86 procesora na svoj novi ARM SoC čip M1. Prva tri modela koja su dobila novi procesor su MacBook Air, 13-inčni MacBook Pro te stolni Mac mini.

Prilikom predstavljanja Appleov je marketinški tim prikazao zanimljive grafikone i tvrdio kako su izvedbe M1 procesora 3-5 puta bolje od “usporedivih procesora PC-a”, no nisu naveli s čime se to tačno uspoređuju. Isto tako pokazali su i kako su novi modeli značajno brži od njihovih prethodnika s Intelovim procesorima, ali bez otkrivanja previše detalja.

benchmark rezultati Appleovog procesora M1

Za detalje o izvedbi procesora srećom je tu Geekbench, na kojem su se nedugo po pojavi procesora M1 pojavili i njegovi prvi nezavisni rezultati benchmark testova.

Novi Air bolji od prethodnog MacBooka Pro

Prvi su primijećeni rezultati testiranja MacBook Aira s procesorom M1. Zabilježeno je njegovih 8 jezgri, 8 GB RAM-a, te takt od 3,2 GHz, i kao takav ovaj uređaj ostvario je jednojezgreni benchmark rezultat od 1687 te višejezgreni od 7433 bodova.

Ovaj rezultat za jednu jezgru viši je od usporedivih MacBooka Pro i iMaca lansiranih ove godine s Intelovim procesorima i7 i i9. U višejezgrenom benchmarku MacBook Air se također smjestio iznad zadnje generacije MacBooka Pro s Intelovim procesorima. Od njega su iz Appleovog asortimana trenutačno bolji tek zadnji iMac (i7, 2020), te iMac Pro i Mac Pro s Intelovim Xeon osmojezgrenim procesorima.

geekbench score

Mac mini i MacBook Pro

Na Geekbenchu je moguće pronaći i rezultate testiranja Maca mini i MacBooka Pro s M1 SoC-om. Rezultati su im vrlo slični onima koje je postigao MacBook Air. Za jednu jezgru svima se bodovi kreću od 1650 do 1720, dok je na višejezgrenim testovima zabilježeno od 6500 do 7500 bodova.

benchmark rezultati appleovog procesora

Izvor: bug.hr

Komentari