otvorena prva cesta od solarnih ploca

Prva cesta od solarnih panela na svijetu otvorena je u malom selu Tourouvre-au-Perche u Normandiji u Francuskoj. Put dug 1 km otvorila je u srijedu francuska ministrica ekologije, Segolen Rojal. Put proizvodi dovoljno energije za uličnu rasvjetu.

Projekat je koštao 5,2 miliona dolara. Paneli su napravljeni od silikonske smole, koja im omogućava da izdrže težinu velikih vozila i tereta, a ako se put bude ponašao kako se očekuje, francuska ministrica se nada da će slični paneli biti instalirani na oko 1.000 kilometara francuskih autoputeva.

Ipak, postoje bojne nedoumice. Prvo, ravne solarne ploče su manje efikasne od onih pod uglom, koje se postavljaju na krovove, a takođe su i mnogo skuplje. “Colas”, kompanija koja je izgradila put, nada se da će vremenom uspjeti smanjiti cijenu pravljenja ovakvih saobraćajnica. Trenutno rade na oko 100 projekata širom svijeta.

“Solar Roadway” je druga kompanija koja gradi puteve od solarnih ploča, a instalirala je jedan mali dio solarne cesta na Ruti 66 u američkoj saveznoj državi Misuri, ranije ove godine. Kao i Francuzi, susreću se sa problemom prevelikih troškova.

Komentari