Rijetko ćete vidjeti numeričku tastaturu na laptopu, a Apple na svom MacBook-u čak nikada nije imao takvu. Srećom, postoji Nums koji može pomoći svima onima koji češće kucaju nizove brojeva nego slova.

Nums se trenutno nalazi na Kickstarter-u, tražeći sredstva za dalju izradu, a predstavlja stekleni stiker-panel koji se stavlja na MacBook-ov trackpad. Tako se stvara novi sloj sa tradicionalnom numeričkom tastaturom koja radi na dodir.

Očigledno je da samo stavljanje ovog dodatka neće obični trackpad pretvoriti u željeni vid tastature u pogledu funkcionalnosti, tako da je Luckey, kreator Nums-a, razvio i driver za Apple računare koji će omogućiti softversku funkcionalnost. Uz pomoć toga korisnici će moći prelaziti iz trackpad-a u numerički mode, otvoriti kalkulator, ali i druge aplikacije.

Nums je napravljen od 0.26mm debelog stakla, sa slovima iscrtanim metalik tintom, i to takvom da reflektuje svjetlost sa ekrana, pa se mogu koristiti i u mraku. Luckey tvrdi da Nums panel neće uticati na normalnu upotrebu trackpad-a, što je svakako najbitnije.

Za sada kompanija radi na Nums-u koji će se moći koristiti na 13-inčnom MacBook Air-u, 12-inčnom MacBook-u i Retina MacBook Pro modelu iz 2012. ili novijem.

nums numericka tastatura za macbookNa Kickstarter stranici navedeno je da se nadaju da će projeta zaživjeti te da će razviti proizvod i za druge računare u budućnosti. Međutim, otežavajuća okolnost je nestandardna veličina trackpad-a na Windows računarima.

Navodno je naredna verzija Nums-a namijenjena Microsoft Surfice računarima.

Nums panel dustupan je po cijeni koja se kreće u rasponu od 32 do 45 američkih dolara, a u zavisnosti od veličine trackpad-a. To se čini mnogo za stakleni stiker, pogotovo ako driver budu besplatan za download.

Ovo je prvi Luckey-ev projekat na Kickstarteru, tako da imajte na umu uobičajena upozorenja koja stoje za ovakve crowdfunding projekte.

Ako rokovi budu ispoštovani i novac skupljen, Nums biti mogao biti dostupan u julu.

Sve o projektu možete pročitati ovdje, gdje se i donira, a u nastavku vas očekuje video sa više detalja.

Komentari