U Pariz-u se nalaze stotine hiljada umjetničkih djela. U različitim muzejima se čuvaju slike Francisca Goye, Pola Cézannea, Clauda Moneta i mnogih drugih. Paris Musées, javna ustanova koja uključuje 14 gradskih muzeja, upravo je olakšala pregled tih majstorskih djela.

Paris Musées je na svoju web stranicu objavila 321.178 umjetničkih djela – uključujući slike, fotografije i kovanice. Više od 150 000 tih slika je na javnoj domeni i korisnici ih mogu preuzeti u veličanstvenoj 300 DPI visokoj rezoluciji. Ostala umjetnička djela mogu se pregledati, ali nisu dostupna u visokoj rezoluciji. Fotografije možete da pogledate ovdje.

muzeji u parizu podijelili slike

“Omogućavanje ovih podataka garantuje da svi mogu slobodno pristupiti našim digitalnim datotekama i ponovo ih koristiti, bez ikakvih tehničkih, pravnih ili finansijskih ograničenja, bilo za komercijalnu upotrebu ili ne”, izjavili su iz Pariških muzeja u saopštenju za javnost.

besplatne fotografije iz pariskih muzeja

Korisnici mogu pregledati katalog muzeja ili pogledati posebne virtualne izložbe.

“Osiguravamo da možete lako, trajno, slobodno i trenutno da koriste slike visoke rezolucije za podršku svojim istraživanjima, predavanju i svojim publikacijama, poboljšavajući na taj način svoje fizičke i digitalne alate za kulturno posredovanje”, izjavili su iz Pariških muzeja u saopštenju za javnost.

Komentari