windows 10 bug

Microsoft je prošlog petka izbacio ažuriranje za Windows 10 pod oznakom KB4512941 kojim su ispravili neke stvari, ali su pojedinim korisnicima bespotrebno usporili računare. Naime, nakon intstaliranja tog ažuriranja, Windowsi 10 počinju koristiti 30-40% procesorske snage za Cortanu, odnosno proces pretraživanja, iako samo pretraživanje više ne funkcioniše.

Ovo ažuriranje je opcionalno, što znači da vam ga Windows 10 neće nametnuti pod obavezno. Međutim, krivica nikako ne može biti na korisniku koji samostalno instalira to ažuriranje. Naime, da stvari budu bizarnije, ovaj problem je prijavljen još za vrijeme testiranja tog updatea, ali u Microsoftu su to totalno ignorisali te su ažuriranje pustili u opticaj.

I sami smo svjedočili ovom problemu na dva različita računara (stolnom i prenosnom) te smo uz malo muke riješili stvar. Najbezbolnije je rješenje da jednostavno deinstalirate ažuriranje (Settings pa Updates pa View Updates History pa Unistall). Ako vam to nije opcija (jer ste već izbrisali backup jer kome to treba), alternativno možete kroz regedit.exe potražiti sljedeće:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search “BingSearchEnabled” i postaviti vrijednost na 1 te restartovati računar.

Ako niste te sreće i tog unosa nemate, poput mene, možete i u potpunosti onemogućiti Cortanu, odnosno internu pretragu na računaru tako da u Task Manageru potražite lokaciju Cortane pa preimenujete mapu u kojoj se proces izvršava, tik nakon što ga zatvorite u Task Manageru – i prije nego se on sljedeće sekunde ponovo pokrene.

Alternativno, možete čekati da Microsoft ispravi ovaj propust, ali ko zna kad će se to dogoditi.

Izvor: hcl.hr

Komentari