RAM memorija

Kada sastavljate novi ili nadograđujete vaš stari Gaming računar, morate razmotriti nekoliko komponenti. Svaka od njih utiče na performanse vašeg računara na različite načine, a zanemarivanje bilo kojeg od njih može dovesti do razočaravajućih rezultata u konačnim performansama računara.

Danas ćemo se fokusirati na RAM memoriju. Pogledat ćemo ulogu RAM-a kod gaminga, specifikacije RAM-a na koje trebate obratiti pažnju pri kupnji i ono o čemu ne morate brinuti.

ram

Šta je RAM?

U slučaju da uopšte niste upoznati s RAM-om, ukratko ćemo definisati šta čini ova vitalna računarska komponenta. RAM (Random access memory) znači memorija s nasumičnom pristupom. To je kratkoročna promjenjiva pohrana koja privremeno čuva podatke koji su vašem računaru potrebni za pristup. Kada otvorite bilo koji program, operativni sistem ga sprema u RAM. Zatim, kada isključite vaš računar, briše se sve što je bilo pohranjeno u RAM-u.

Bez dovoljne količine RAM-a, vaš računar se može znatno usporiti pokretanjem više programa.

gaming ram

Koja je uloga RAM-a kod Gaminga?

RAM je važan jer vaš sistem može pristupiti RAM podacima brže nego što može dohvatiti podatke s glavnog diska za pohranu. Imate podatke o cijeloj igri pohranjene na vašem HDD-u ili SSD-u, ali konstantno dohvaćanje podataka s diskova je neučinkovito. Dakle, vaš računar premješta potrebne podatke o igri u RAM memoriju kako bi ih brzo učitalo.

Uz malu količinu RAM-a, vaš računar neće moći pohraniti sve podatke o igri koje su potrebne za ispravno pokretanje, što dovodi do nestalnog broja frame rate-ova i loših performansi. Premalena količina RAM-a može čak spriječiti samo pokretanje igre.

Važno je napomenuti da namjenske grafičke kartice imaju vlastiti RAM, poznat kao vRAM. On se razlikuje od RAM-a u vašem sistemu jer je u potpunosti fokusiran na slanje grafike na vaš ekran. Dakle, ako želite igrati igre na visokoj rezoluciji kao što je 4K, trebate puno vRAM-a. Možete imati 32GB RAM-a sistema, ali performanse bi još uvijek jako patile uz samo 2GB video RAM-a na vašoj grafičkoj kartici.

corsair ram

Je li više RAM-a bolje?

Budući da RAM omogućava učinkovito učitavanje igara, možda mislite kako će dodavanje više RAM-a uvijek pokazati bolju izvedbu. Međutim, to nije slučaj. Ako imate više RAM-a od podataka koje trebate pohraniti, ostatak ostaje neiskorišten.

Kako bismo to bolje objasnili, razmislite o spremniku za pohranu tekućine. Ako trebate pohraniti 4 litre vode, ali imate samo posudu od 2 litre, ne možete pohraniti svu vodu. Ali, ako imate spremnik od 10 litara , a pohranjujete samo 4 litre vode, većina tog spremnika ostaje neiskorištena.

Isto je i sa RAM-om. Možete staviti 64GB RAM-a u vaš sistem, ali ako koristite samo 2GB za igranje indie igara na 720p, nikada nećete iskoristiti veliku većinu te memorije. Iako nije loša ideja imati malo više RAM-a za svaki slučaj, neiskorišteni RAM se u većini slučajeva gubi.

koliko rama

Koliko RAM-a trebam za Gaming?

Osnovica je 8 GB RAM-a za normalno igranje na računaru. Testovi su otkrili malu razliku u performansama između 8GB i 16GB RAM-a.

Iako sa samo 4GB RAM-a možete igrati mnoge starije igre, nema baš puno razloga za izgradnju novog sistema s ovako malom količinom RAM-a. Kako igre i dalje postaju sve složenije i zahtijevaju više RAM-a, 4GB neće biti dovoljno.

Želite li svoj sistem osigurati za zahtjevnije potrebe u budućnosti ili koristiti računar za aktivnosti kao što su uređivanje videozapisa ili teški višezadaćni rad, tada je 16 GB izvrsna nadogradnja. Iako možda nećete odmah vidjeti veliku korist u igrama, to će vam se isplatiti u budućnosti.

ddr ram

DDR Oznake

Gotovo svaki modul RAM-a koji vidite će imati oznaku DDR i broj verzije. DDR znači Double Data Rate (dvostruka brzina prijenosa podataka), što znači da radi dva puta u svakom ciklusu takta. Tokom vremena, ta se tehnologija poboljšala, što je dovelo do DDR2 i daljnjih verzija.

DDR2 je prilično zastario, tako da je malo vjerovatno da ćete ga sada pronaći. I dalje ćete vidjeti DDR3 RAM, ali uglavnom je zamijenjen s DDR4, koji je trenutni standard. Dok je DDR5 na putu, još nije komercijalno dostupan.

Različite generacije RAM-a nisu kompatibilne jedna s drugom, tako da ne možete priključiti DDR4 modul RAM-a na matičnu ploču s DDR3 utorima. Ako kupujete više RAM-a za postojeći računar, provjerite odgovara li onome što vaša matična ploča podržava. Za sastavljanje nove konfiguracije, držite se DDR4 jer je to najbolje što sada imamo.

Radni takt

Osim DDR-a, na stranici proizvoda vidjet ćete i navedene radne taktove RAM memorije. Izraženi su u megahercima i prikazuju koliko ciklusa RAM može izvoditi svake sekunde. Na primjer, 2666MHz RAM pokreće 2.666 milijardi ciklusa svake sekunde.

Kao što možete očekivati, što je veći broj, to je RAM brži i bolji. Međutim, to nije drastično poboljšanje. Brži RAM je bolji nego sporiji, ali u većini slučajeva razlike nisu izražene.

Generiranje DDR-a i ciklusi takta su u korelaciji; na primjer, nećete vidjeti ultra brze brojeve na starom DDR2 RAM-u. Zbog toga, dokle god se držite postojećeg standarda, znate da ćete imati RAM koji radi na pristojnoj brzini.

Ako miješate module RAM-a s različitim ciklusima, sve će raditi na najnižoj frekvenciji. Vaša matična ploča također može ograničiti dostupnu brzinu.

Ponekad ćete vidjeti i niz brojeva koji su navedeni na RAM-u, kao što je 5-9-5-23. To se naziva tajming i prikazuje kolika je latencija RAM-a kad reagira na zahtjeve. Većina ljudi ne mora brinuti o tim brojevima; kapacitet i generisanje DDR-a su važniji.

Broj modula

Prilikom kupovine RAM-a, također je važno razmotriti koliko utora ima vaša matična ploča. Većina matičnih ploča podržava dvokanalnu memoriju. To vašem sistemu omogućuje istodobno korištenje dva modula RAM-a, što daje male prednosti u radu.

Recimo da ste htjeli staviti 16GB RAM-a u vaš sistem. Da biste iskoristili dvokanalnu memoriju, bolje je kupiti dva modula memorije od 8 GB nego jedan od 16 GB. Ako vaša matična ploča ima više od dva utora, provjerite jeste li postavili module u skladu sa uputama kako biste ih pravilno iskoristili.

broj modula

Sažetak uloge RAM-a kod Gaminga

Pregledali smo nekoliko aspekata uloge RAM-a u vašem gaming računaru. Na sreću, to zapravo nije previše komplikovano. Slijedi sažetak najvažnijih stavki:

RAM je jedinica za kratkoročno pohranjivanje koja se koristi za privremeno zadržavanje podataka iz igara koje igrate.
8GB je osnovica za igranje danas, ali 16GB je dobra opcija za budućnost.
Dok DDR5 ne stigne, koristite DDR4 RAM (osim ako niste ograničeni matičnom pločom s DDR3 RAM utorima).
Što je brzina radnog takta veća, to je bolji učinak u stvarnom svijetu. Veći ciklusi dolaze s novijim DDR generacijama. Različiti RAM moduli će pasti na najnižu brzinu.
Razmislite o broju utora na matičnoj ploči kada odlučujete o kupnji RAM-a.
Uz sve navedeno, imajte na umu da RAM predstavlja relativno malen dio vašeg gaming računara. Sve dok imate dovoljno RAM-a i ako nije zastario, taj ste problem riješili. Tada možete raditi na pronalaženju odgovarajućeg RAM-a koji se uklapa s ostatkom vaše računarske konfiguracije.

Vidjet ćete mnogo veću korist nadogradnjom na moćniju grafičku karticu s dodatnim vRAM-om. Ako i dalje imate stari HDD u vašem sistemu, umjesto njega biste trebali dati prioritet nadogradnji na SSD.

Izvor: pcchip.hr

Komentari