playstation 4 najrpodavanija konzola svih vremena

Sony je u kvartalnom izvještaju otkrio podatak da je tokom tog perioda prodano 2.8 miliona PlayStation 4 konzola. Ako uzmemo u obzir da su se prije tačno tri mjeseca pohvalili činjenicom da su prodali tačno 100 miliona konzola, to znači da je ukupna brojka sada narasla na 102.8 miliona.

Tih dodatnih 2.8 miliona mnogo znači jer to čini PlayStation 4 drugom najprodavanijom kućnom konzolom svih vremena. Prestigli su megauspješni PlayStation 1 koji se prodao u ukupno 102.5 miliona primjeraka i fenomen Nintendo Wii koji se prodao u 101.6 miliona primjeraka.

Prodaja će se malo usporiti u narednom periodu šta je bilo za očekivati jer se krajem sljedeće godine očekuje izlazak Playstationa 5. Sony je čak prepravio predviđanja za fiskalnu godinu i sveukupno očekuju 1.5 milion manje prodanih primjeraka nego što su originalno predvidjeli (13.5 miliona umjesto 15 miliona).

Ima mnogo nadolazećih naslova koji će držati konzolu na životu kao što su dugo očekivani Death Stranding (koji izlazi sledeće sedmice) i nastavak megapopularne igre The Last Of Us.

Hoće li PlayStation 4 ikada prestići najprodavaniju konzolu svih vremena – nedodirljivi PlayStation 2 koji se prodao u više od 155 miliona primjeraka? Vrlo vjerovatno neće jer su uslovi tržišta  tada bili značajno drugačiji. PS2 nije imao veliku konkurenciju – Xbox je tek bio u razvoju, a Nintendo GameCube se pokazao tek kao umjereno uspješan.

Usporedbe radi, PS4 se za kupce mora boriti s Xbox One i (od 2017. godine) Nintendo Switch – obe uspješne i popularne konzole. Također, predviđa se da je Microsft do sada uspio prodati oko 41 milion XBox One konzola, iako je ta konzola izašla iste godine kao PS4.

Ako ne računamo samo kućne konzole, nego i one prenosne, onda je na drugom mjestu Nintendo DS sa 154 miliona prodanih primjeraka, a na trećem ikonični Gameboy (i Gameboy Color kombinovano) sa gotovo 119 miliona prodanih primjeraka.

Izvor: bajtbox.com

Komentari