PlayStation 5 – otkrivena cijena i datum izlaska

Playstation 5 izlazi 12.11. u SAD-u, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Koreji te sedam dana kasnije “u ostatku svijeta”.

Objavljeno je to upravo putem live stream prezentacije koju smo pratili uživo i ovdje na HCL-u.

U taj ostatak svijeta koji će novu konzolu dobiti 19.11. spadamo naravno i mi, no u službenoj objavi napomenuto je da bi dostupnost PlayStationa 5 mogla varirati zavisno o lokalnim regulativama o uvozu. Tamo je napomenuto i da se datum izlaska nove konzole u Kini još razmatra te da će taj datum biti otkriven nešto kasnije.

Otkrivena je i cijena PlayStationa 5 pa smo saznali tako da će verzija konzole s Blu-ray čitačem koštati 499 eura, dok će “digitalna” verzija konzole (bez tog čitača) koštati 399 eura.

Poznate su i cijene opcionalne periferije. Dodatni DualSense kontroler koštat će 70 eura, Pulse 3D bežični headset bit će 100 eura, HD kamera 60 eura, daljinski uređaj 30 eura, a postolje za punjenje kontrolera 30 eura.

Podsjetimo, Xbox Series X također će koštati 499 eura, no Microsoft će na tržište izbaciti i jeftiniju varijantu svoje next-gen konzole nazvanu Xbox Series S koja će koštati svega 299 eura, čak 100 eura manje od najeftinijeg PlayStation 5 Digital Editiona. No pritom treba imati na umu da je Digital Edition PlayStationa 5 i dalje punokrvna PlayStation 5 konzola iste snage kao i skuplja verzija s Blu-ray čitačem, dok će Xbox Series S biti i hardverski nešto slabija konzola od Xbox Series X-a.

Tačna maloprodajna cijena na našem tržištu u markama nam još nije poznata, ali ne očekujemo da će previše varirati od cijene u eurima po današnjem toku.

Igre za PlayStation 5 koštat će 80 eura

Sonyjeve igre za PlayStation 5 koštat će 80 eura komad

Ako vas je razveselilo to što će se PlayStation 5 moći nabaviti po cijeni od 400 eura (Digital verzija bez čitača diska), slijedi hladan tuš. Naime, PlayStation 5 igre iz Sonyjeve produkcije bit će skuplje od igara koje smo plaćali na PlayStationu 4. No, hej – to smo već slutili te smo znali da će neke igre biti 70 eura. Ne i Sonyjeve. Njihove će biti 80 eura!

Da stvari budu još bizarnije, Sony će iste igre na američkom tržištu naplaćivati 70 dolara, dakle jeftinije nego u Europi. Iz kojeg točno razloga – nikome za sada nije jasno.

Naravno, neće sve igre biti po 80 eura. Za sada će se po toj cijeni prodavati Demon’s Souls te Destruction All Stars. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales koštat će 60 eura, a Sacboy: A Big Adventure 70 eura. No u svakom od tih slučajeva to je za desetku više od iznosa u dolarima za američko tržište.

Izvor: hcl.hr

Komentari