Brod s umjetnom inteligencijom isplovio u istraživačku misiju

Autonomni brod Mayflower 16. septembra 2020. je isplovio iz Plymoutha na južnoj obali Engleske, 400 godina otkako je njegov imenjak napustio istu luku i odveo hodočasnike u Massachusetts, gdje su osnovali prvu stalnu koloniju u Novoj Engleskoj, objavio je The Nextweb.

Brod za istraživanje mora s umjetnom inteligencijom i solarnim pogonom dizajniran je za prikupljanje podataka o okolini koji mogu produbiti razumijevanje globalnog zatopljenja, zagađenja okeana i očuvanja morskih sisavaca.

Prvo će provesti šest mjeseci u ispitima na moru, prije nego što će pokušati ponoviti transatlantsko putovanje Pilgrima u proljeće 2021. godine.

Brod koristi IBM-ovu tehnologiju računarskog vida za otkrivanje opasnosti od oceana zabilježenih kamerama na brodu, prognoziranje podataka firme The Weather Company kako bi se izbjeglo približavanje oluja i softver za automatizaciju kako bi se osiguralo da odluke slijede međunarodne propise o sudaru. Sve te informacije bit će poslane brodskom kapetanu AI, koji kontinuirano analizira podatke i u skladu s tim prilagođava svoje planove.

Cijeli sistem radi na malim rubnim računarskim uređajima instaliranim na brodu, koji brodu daju dovoljno računarske snage za rad bez trajne internetske veze. IBM-ov voditelj komunikacija za projekt Jonathan Batty rekao je da sva istraživačka oprema na brodu mora raditi autonomno čak i kada nema internetsku vezu.

Metode uzimanja uzoraka moraju biti automatizovane i mora postojati ravnoteža između toga što se analiza provodi na brodu i onoga što se uzorci vraćaju na obalu radi daljnjih studija. Eksperimentišemo s nekim stvarno cool kompletom. Primjerice, tehnologija HyperTaste, elektronski jezik pomoću AI koji je razvio IBM Research koji omogućuje brzu hemijsku karakterizaciju tekućina, poput okeanske vode, koristeći kombinacije mnogih senzora u nizu. Budući da tehnologija ima vrlo mali fizički profil, HyperTaste je lako ukrcati na Mayflower pomažući naučnicima da analiziraju kvalitetu vode i razinu onečišćenja na licu mjesta na brodu.

Brod s umjetnom inteligencijom unutrašnjost

  • Myflower je dugačak 14 metara može nositi 700 kg opreme

Putovanje broda se može pratiti putem interaktivnog web portala koji nudi ažuriranja o njegovom položaju, uslovima okoliša i prikupljenim podacima istraživanja.

Izvor: bug.hr

Komentari