playstation nece proizvoditi prenosne konzole

Sony je potvrdio da više sebe ne vide u svijetu džepnih konzola, što znači da ne treba da očekujemo sistem koji bi naslijedio PSP ili PlayStation Vitu u skorijoj budućnosti, ako i ikad.

Predsjednik i CEO Sony Interactive Entertainment Jim Ryan nedavno je pričao sa Game Informer o istorijatu PlayStation konzola, povodom nedavne 25-ogodišnjice. U toj priči podsjetio se i PlayStation Vite i potvrdio da nema planova za nove PlayStation džepne sisteme u budućnosti.

“PlayStation Vita je bila sjajna na mnogo načina, i samo gaming iskustvo na istoj je bilo odlično, ali očigledno to je biznis u kome više nismo,” izjavio je Ryan.

Njegove riječi bile su slične izjavi Jacka Trettona, bivšeg CEO of Sony Computer Entertainment America, kada je pričao sa IGN o PS Viti još 2016. godine:

“Sada kada ne radim više tamo, mislim da je interalno mišljenje uvijek bilo – to je sjajna mašina ali je došla previše kasno. Svijet se promijenio i portable uređaji više nisu mašine samo za gaming,” rekao je tada Tretton.

Svakako najnovija izjava Jim Ryana definitivno potvrđuje da neće više biti PlayStation portable konzola, mada to ne znači da PlayStation 5 neće imati neki oblik portable gaminga, niti mora da znači da Sony neće praviti portable igre za druge platforme.

Naravno kompletan fokus Sony-a je trenutno na razvoju i finalizaciji PlayStationa 5 koji je najavljen za kraj 2020. godine. Već su nam poznate hardwarske specifikacije, a videli smo na kratko i PS5 controller, kao i onaj veoma čudni PS5 devkit.

Izvor: adria.ign.com

Komentari