geforce rog gtx 1080 ti

Sve vrline ovog “elegantnog industrijalca” koje ćemo danas nabrojati nalaze se u izuzetno praktičnom pakovanju, i to je ono što nas je prvobitno oduševilo kod ROG Strix GeForce GTX 1080Ti grafičke kartice, a onda smo počeli da se iživljavamo na njoj, shvativši sledeće:

Ova “grafa” je gospodin u ispeglanom odelu koji deluje kao da nikada u životu nije demonstrirao bilo kakvo agresivno ponašanje.

Ali, kada ga iznervirate, saznaćete da on poznaje trinaest borilačkih veština, isto toliko svetskih jezika kao i da je vješt sa svim vrstama poluautomatskog i automatskog naoružanja i ima dozvole za upravljanje tenkovima, borbenim avionima i vanzemaljskim tehnologijama u tajnim bunkerima negdje na sredini Zemljine kore.

geforce 1080 ti graficka kartica

Počnimo od hladnokrvnosti – sa 2.5-slot širinom, ROG-ov agent 1080Ti ima 40% više prostora za rasipanje toplote u odnosu na prethodna 2-slot dizajnerska rešenja kod kartica. Samim tim, 1080Ti je tiši, hladniji, gotovo je neprimetan čime god ga opteretili.

MaxContact tehnologija, sa druge strane, prva je u industriji koja hladi GPU pomoću napredne bakarne površine za rasipanje toplote. Preciznom izradom, ta površina je na, bukvalno, mikroskopskom nivou glatka, i samim tim je sa minimalnim zadržavanjem toplote omogućen gotovo duplo brži termalni transfer u kontaktu sa grafičkim procesorom.

Poslednji činilac u savršenom protoku vazduha su ventilatori sa patentiranim dizajnom kojim je statički pritisak prilikom izduvavanja veći za gotovo 105%, a pritom su toliko tihi da smo se na par momenata zapitali da li uopšte rade.

Na tom putu bitnu ulogu igra i ASUS FanConnect II sistem optimalnog hlađenja koji za reference uzima i GPU i CPU, te se možete sa njim igrati do mile volje, određujući kojom brzinom će koji ventilator hladiti svoju “jurisdikciju”.

djelovi graficke kartice gtx 1080

Šta nas sledeće zanima kod grafičke kartice kao što je ova? Pa, možemo se još malo zadržati na miru i tišini koju nam agent 1080Ti omogućava – takozvana 0dB (nula decibela, prim. aut.) tehnologija potpuno zaustavlja ventilatore kada temperatura dostigne stabilan nivo.

To znači da možda i nismo paranoisali kada smo se pitali da li su se zaustavili, ali na ovoj mašini definitivno nismo provodili vrijeme sa “lakšim kategorijama” gejminga.

Što se tiče večnog problema na nivou galaksije – prašine, ventilatori u ROG Strix karticama kao što je ova nose sertifikat IP5X otpornosti na prašinu, što znatno produžuje život kako njima, tako i svim ostalim “organima” u kartici. Ne kažemo da bi trebalo isprobati je u pustinji, ali nije nezamislivo.

graficka kartica gtx geforce 1080ti

Ovakav komad hardvera bitno je posmatrati i iz industrijskog ugla, to jest kako menja “igru” i standarde proizvodnje. Naime, ROG Strix GeForce GTX 1080Ti je, zajedno sa svim ostalim ASUS karticama, prešao na tzv. Auto-Extreme tehnologiju automatizovane proizvodnje koja implementira vrhunske materijale kako bi bio utemeljen novi standard kvaliteta.

Ova tehnologija, što je najvažnije, omogućava duži život kartici, i otkako je ušla u praksu pouzdanost komponenti je skočila za 30%. Štaviše, novi proces proizvodnje je potpuno eliminisao korišćenje opasnih hemikalija ali i smanjio trošenje električne energije pri sastavljanju za gotovo 50%.

Ne samo da je opala potreba za strujom u proizvodnom procesu, već je i završni proizvod postao daleko manje bahat prema strujnom brojilu samog korisnika. ASUS je ovaj segment “krstio” Super Alloy Power II, i iako nas naziv podseća na Moćne Rendžere, i te kako radi svoj posao u kompletnom sklopu.

geforce gtx 1080ti maticna ploca

Stari, dobri, ASUS Aura Sync je neizostavni deo ROG komponenti, i kod 1080Ti se savršeno uklapa u kompletnu čaroliju usklađivanja lajtšoua vašeg ROG hardvera. Kartica je sposobna za osvetljenje u milionima različitih boja, u šest različitih efekata, od smirujućeg sporog pulsiranja prijatnih boja pa sve do proklete rejv žurke, ako vam je do toga.

Za kraj ćemo proći neke klasične gejmerske utiske koji su nam izuzetno bitni:

HDMI portovi su prilagođeni VR uređajima, a ima ih dva tako da ne morate da gasite displej i bakćete se sa kablovima.

NVIDIA G-SYNC će sinhronizovati brzinu osvežavanja ROG Swift monitora sa grafičkim procesorom, te možemo poslati “cepkanje” ekrana u zaborav. Sve što smo u kombinaciji ove dve mašine gledali bilo je oštrije, brže, “ispolirano” do maksimuma svih maksimuma.

Softver “čačkajte” isključivo ako znate šta radite, a ako već znate onda je tu GPU Tweak II koji čini overklokovanje daleko lakšim za početnike, bez ukidanja naprednih opcija za iskusne “klokere”. Ukidanje svih nepotrebnih procesa i preraspodela resursa su bukvalno na jedan klik mišem.

U kombinaciji sa XSplit Gamecasterom koji prikazuje sve što se dešava sa vašom karticom dok, recimo, strimujete, znaćete u svakom trenutku kako se ona ponaša i dokle može da dogura.

Iako je zastrašujuće moćna, ROG Strix GeForce GTX 1080Ti se ne postavlja tako. Vizuelno je impresivna i poziva na testiranje svega što ume. Ne možemo da kažemo ni da prede kao mače jer to podrazumeva zvuk, a zvuka praktično nema.

Ali, nama deluje da njena uloga uopšte nije da bude “najnovije čudovište” među grafičkim karticama, već da bude “barjaktar” koji će nas ljubazno, potpuno spontano i sa samokontrolom na ivici skrušenosti, odvesti u budućnost ovih komponenti i reći “ok, ovo je standard, od sada ništa ne može lošije od ovoga, i tu je početak i kraj svake priče.”

Komentari