video igra u digitalnom formatu

Igrama u fizičkom formatu možda dolazi kraj. Ovosedmično istraživanje koje je provela investicijska banka Piper Jaffray pokazalo je da bi prelaz na isključivo digitalnu distribuciju videoigara mogao biti dobar potez za izdavače čiji bi se prihodi pritom udvostručili.

“Izvjesno je da će videoigre u budućnosti dolaziti gotovo isključivo u digitalnom formatu… Iako je teško precizno odrediti kada, mislimo da je 2022. godina sasvim realna mogućnost.” – stoji u zaključku izvješća Piper Jaffrayja.

Iako bi se prelaskom u digitalni format možda stalo na kraj jednostavnom razmjenjivanju igara i preprodaji, glavni izvori dodatne zarade trebali bi biti povećani fokus na streaming i (mikro)transakcije unutar igre.

Direktor Microsoftovog Xbox odjela, Phil Spencer, svojim je komentarima već razmišljao da budućnost vidi u poboljšanju tehnologije streaminga igara, a ne u razvoju igraćih platformi. Tako bi se stalo na kraj potrebi da se posjeduje posebna mašina za pokretanje igara te bi same igre postale dostupnije širem krugu ljudi.

To bi, naravno, bio prvi korak u tome da se sve veći naglasak prebaci na monetizaciju u sklopu igara. Veća dostupnost igara značila bi veću bazu igrača, a samim time porasla bi potražnja za dodatnim sadržajem kojim bi se igrači mogli istaknuti u odnosu na druge.

Piper Jaffreyovo istraživanje pokazuje da su nasumične loot kutije najlakši način da izdavači iskoriste psihologiju igrača i pritom steknu maksimalni profit. Neovisno o tome jesu li one i njihovi sadržaji funkcionalni ili čisto kozmetičke naravi, sve dok su nasumični i variraju u potražnji, oni predstavljaju smjer u kojemu bi se izdavači videoigara trebali kretati ako žele što više produžiti vijek trajanja jednog proizvoda.

Izvor: hcl.hr

Komentari