SAD produžio sankcije Huaweiju do maja 2021

Američke vlasti odlučile su 15. maja produžiti sankcije za Huawei minimalno do maja iduće godine, što znači da se toj kineskoj kompaniji ograničava prodaja čipova na zemlji Sjedinjenih Američkih Država, kao i suradnja s njihovim kompanijama u volumenu kakav je postojao prije sankcija nametnutih u maju prošle godine.

Argument Amerikanaca ostaje isti. Navodi se da Huawei zbog prisnih odnosa s kineskom vlasti prestavlja sigurnosnu prijetnju SAD-u, bez obzira što u Huaweiju to negiraju.

To znači da će se dodatno ugroziti kineskog tehnološkog giganta i doprinijeti eskalaciji sukoba s Kinom, što utieče na apsolutno sve u svijetu.

Američki proizvođači su se već žalili Washingtonu da će ih ograničenja uvedena prošlog maja na Huaweijev pristup američkim komponentama i drugoj tehnologiji koštati milijardu dolara izgubljene potencijalne prodaje.

Stoga, prošlogodišnje sankcije zahtijevaju od američkih kompanija da dobiju odobrenje vlade za prodaju čipova i druge tehnologije Huaweiju. Blokada najavljena 15. maja treći je krug sankcija koje imaju za cilj smanjiti Huaweijev pristup američkoj tehnologiji i tržištima. Zbog svega su kineskom gigantu prihodi pali za 19 posto na godišnjoj razini. Jasno, nezadovoljstvo je očigledno.

“Ta je odluka bila proizvoljna i štetna, te prijeti industriji u cijelom svijetu. Novo će pravilo uticati na širenje, održavanje i kontinuirano funkcionisanje mreža u vrijednosti stotina milijardi dolara koje smo uveli u više od 170 zemalja. Ovo će uticati i na komunikacijske usluge za više od 3 milijarde ljudi koji koriste proizvode i usluge Huaweija širom svijeta”, poručili su iz Huaweija nakon što su čuli da se sankcije produžavaju…

Nisu daleko od istine, nastat će problemi, u svakom slučaju. Stoga, treba se nadati da u Americi ipak znaju šta čine i da Huawei neće krenuti u osvetu s kolateralnim žrtvama…

Izvor: ictbusiness.info

Komentari