shazam vas prisluskuje i kada iskljucite mikrofon

Ako jednom pokrente Shazam, aplikaciju za prepoznavanje muzike, na Apple uređajima mikrofon se nikad neće isključiti, čak iako program prikaže da se isključio.

Kreatori aplikacije potvrdili su da je ovo tačno i da to čini Shazam reponzivinijim i olakšava usklađivanje mikrofona i operativnog sistema. Takođe su saopštili da se aplikacija tako ponaša i sa Apple računarima i sa mobilnim uređajima.

Naglasili su da, iako mikrofon prima zvuk dok je isključen, taj input i zapis se dalje ne procesuira i niko ga ne iskorištava.

Sve ovo je oktrio Patrick Wardle, čiji alat pod nazivom Oversight prati status mikrofona i kamera s ciljem da otkrije slične skrivene operacije.

”Nema dokaza da se ovi podaci koriste na neki način (snimaju, procesuiraju, filtriraju, itd)”, piše Wardle. “Kako god, ne sviđa mi se aplikacija koja konstatno snima audio s mog kompjuterskog mikrofona.”

Prema istom autoru, uvijek postoji opasnost da neki malware prodre u aplikaciju i poremeti opcije te krišom snimi korisnika, bez obavještenja o tome. Korisnicima za sada ostaje da vjeruju da se to neće desiti.

Komentari