Samsung Galaxy S8 - Taster Recenzija

Ako su kontroverzni model Note 7 i njegovo povlačenje sa tržišta išta pokazali to je da Samsung više sebi ne smije dozvoliti nikakve greške, bar kad su u pitanju njihovi high-end i flagship modeli. Upravo zato su sve oči krajem marta bile uprte u njihov globalni event na kojem je predstavljen Galaxy S8, linija telefona koja je od prvog modela bila u samom vrhu svjetskih smartphone uređaja.

Telefon će se u prodaji naći od 21. aprila na američkom tržištu i od 28. aprila na evropskom, a treba odmah naglasiti da će ovo biti ubjedljivo najskuplji telefon koji je Samsung ikad napravio (za evropsko tržište cijena će iznostiti više od 680€).

Očito je da su inženjeri iz Samsunga vrlo dobro shvatili značaj njihovog novog flagship modela pa smo na zvaničnom predstavljanju Samsung Galaxy S8 dobili trenutno jedan od najboljih telefona koji možete naći na tržištu. A kako ne bi sve ostalo na riječima, donosimo vam detaljnu recenziju Galaxy S8 telefona pa prosudite sami da li smo u pravu.

Specifikacije

galaxy s8 specifikacije

Ukoliko ste pratili brojne informacije koje su redovno „curile“ u javnost onda vam specifikacije ovog telefona neće biti pretjerano iznenađenje. Korisnici će dobiti 4 GB RAM-a uz dvije verzije procesora – Qualcomm Snapdragon 835 chipset ili Samsungov Exynos 8895 (za sada nije poznato koji od ovih čipseta će biti namjenjen američkom a koji evropskom tržištu)

Galaxy S8 imaće i 64 GB interne memorije uz mogućnost proširenja pomoću microSD kartice do 256 GB. Ekran je zaštićen uz pomoć Corning Gorilla Glass 5, dolazi uz Android 7.0, zadnja kamera rezolucije je 12 MP a prednja 8 MP. Sve to upakovano je u kućište teško oko 155g. Deteljne specifikacije možete pronaći ovdje.

Dizajn i izgled

Dizajneri Galaxy S8 očito su čuli negodovanja korisnika širom svijeta da Samsung treba da poradi više kada je u pitanju raznovrsnost u izgledu njihovih telefona, pa Galaxy S8 donosi malo drugačiji oblik (iako ne nešto pretjerano drugačije od prethodnog modela). Samsung se i dalje drži svojih blago zakrivljenih ivica jer ih je prihvatila većina njihovih korisnika, pa je razumljivo da nisu puno eksperimentisali sa ovim dijelom.

samsung galaxy s8 dizajn i izgled

Najveća promjena u izgledu je definitivno ekran koji zauzima gotovo cjelokupnu prednju stranu telefona, te uklanjanje fizičkog Home buttona, kako bi se što više prostora ostavilo za ekran.

Galaxy S8 definitivno nije mali telefon iako to možda ne djeluje tako kada pogledate fotografije. Sa ovim modelom dobijate uređaj sa prilično velikim 5,8-inčnim ekranom, i dimenzija 148.9x68x8mm. Drugim riječima, jako mali broj korisnika će moći bez problema upravljati telefonom koristeći sasmo jednu ruku.

Veliku zamjerku imamo na položaj senzora za otisak prsta koji se nalazi na zadnjoj strani, odmah pored kamere pa ga je prilično nezgodno koristiti kada vam je ruka u nekom prirodnom položaju dok držite telefon. Uz količinu praznog prostora na zadnjoj strani, senzor je mogao biti postavljen bilo gdje drigdje i ne bi bio ovako nezgodan za korištenje.

Galaxy S8 nosi IP68 klasifikaciju kućišta, što znači da je otporan na vodu i prašinu. Telefon dolazi i sa opcijom bežičnog punjenja koju će velik broj kupaca naći više nego korisnom.

Ekran

Dizajn ekrana izazvao je najviše interesovanja među korisnicima i bio jedan od najjačih aduta promotivne kampanje, ali nakon predstavljanja pokazalo se da je tu daleko više od samog izgleda.

Samsung galaxy S8 ekran

Najveći svjetski autoritet za testiranje ekrana i video kvaliteta, DisplayMate, naglasio je da Samsung Galaxy S8 ima najbolji displej koji su do sada testirali. U pitanju je 5,8-inčni Super AMOLED displej sa QHD rezolucijom (2560×1440 piksela) sa odnosom veličina 18.5:9. (po defaultu rezolucija je Full HD pa ćete QHD morati aktivirati u podešavanjima)

Iako Samsung spominje da je ovo prvi pravi HDR ekran na tržištu, treba naglasiti da su i LG i Sony dosta ranije najavili HDR ekrane, a uz to su ostvarili saradnju sa Amazonom i Netflixom kako vi korisnicima ponudili pravi HDR sadržaj. Moramo priznati da ova funkcionalnost nije još dosegla svoj puni potencijal pa je ne možemo ni naglasiti kao neko epohalno unaprjeđenje.

Galaxy S8 kamera

Kada je u pitanju kamera, nema tu nikakvih velikih poboljšanja u odnosu na ono što smo mogli vidjeti kod Galaxy S7 kamere. Iako su iz Samsunga najavljivali nadogradnje, izgleda da su odlučili da zadrže karakteristike sa prošlog modela, što ne mora nužno da bude loše jer je ta kamera ionako proglašena jednom od najboljih na tržištu.

samsung galaxy s8 kamera

U pitanju je dakle 12 MP senzor sa jako brzim auto-fokusom i LED flešom koji će vam obezbijediti veoma jasne i čiste fotografije maksimalne rezolucije 4200×2800 piksela. Iako su mnogi očekivali dual-lens dizajn jer to već polako postaje standard kod konkurentskih flagship modela, Samsung se nije odlučio na taj korak.

Ono što je definitivno unaprjeđenje jeste tzv. „multi-frame image“ opcija koja kod svakog fotografisanja pravi tri fotografije i na kraju na telefonu ostavlja onu koja je najkvalitetnija. Po svemu sudeći za sad nema super slow-motion opcije kod snimanja videa ali tu je dosta drugih funkcija kojima ćete moći da editujete i unaprjeđujete svoje fotografije.

Prednja kamera

Prednja kamera je doživjela znatno više unaprjeđenja u odnosu na ionako nahvaljenu kameru na S7 verziji. Prije svega, tu je sada senzor od 8 MP koji daje veoma oštre i jasne fotografije. Tu je i odličan senzor za situacije sa slabim svjetlom što će obradovati mnoge korisnike koji redovno prave selfie fotografije.

Još jedna novina su i efekti koji su dostupni pri korištenju prednje kamere, koji su po nama možda i višak, no ne sumnjamo da će ih mnogi redovno koristiti.

Interfejs i konačna presuda

samsung galaxy s8 interfejs

Kao što smo rekli Samsung Galaxy S8 dolazi sa 7.0 verzijom Androida, koji je dodatno izmjenjen kako bi korisnicima ponudio jedinstven Samsung interfejs nekada poznat kao TouchWiz. Iako je TouchWiz po nama spadao u ružnije Android skinove, ovaj put je Samsung dosta suptilnije uticao na defaultni Android interfejs pa stvari djeluju dosta ljepše.

Najveća izmjena je uklanjanje app traya sa homepagea, ali dovoljan je samo lagani swipe gore ili dole sa glavnog screena i sve aplikacije će se u djeliću sekunde ukazati na vašem ekranu.

Iako djeluje neprimjetno, Galaxy S8 ipak posjeduje home key, tačnije njegovu virtuelnu verziju koja se nalazi odmah ispod ekrana i podsjeća na TouchID na iPhone 7.

Konačna presuda

Baterija koju Galaxy S8 nudi je samo 3000mAh, što bi mogao biti jedini problem ovog telefona, međutim uz unaprjeđenja koja donosi novi CPU te najavljena unaprjeđenja samog Androida kada je u pitanju očuvanje batrerije, ne vjerujemo da će baterija predstavljati neki veliki problem.

samsung galaxy s8 konacna presuda

Ako uz to izuzmemo i činjenicu da zadnja kamera nije doživjela značajne nadogradnje u odnosu na prethodnu (koja je mora se priznati jedna od najboljih natržištu) mišljenja smo da će Galaxy S8 postati novi omiljeni Android telefon na tržištu. Samsung fanovi će sigurno biti oduševljeni i vrlo rado “stari” S7 telefon zamijeniti novom S8-icom ali bi Samsung vrlo lako i druge korisnike mogao privoliti da pređu na njihov brand.

Ako tome dodamo i opciju wireless punjenja preko Dex dock-a (ukoliko to sve bude radilo kako treba), Samsung Galaxy S8 očekuje svijetla budućnost i sigurno mjesto u top telefonima ove godine.

Ostaje još da se vidi kako će konkurenti reagovati na sve ono što S8 nudi i čime će nas iznenaditi u novim verzijama svojih flagship modela.

Komentari