top 5 besplatnih antivirusa u ovoj godini

S obzirom na vrijeme koje provodimo na internetu antivirus je nešto što je svakom korisniku prijeko potrebno, ali to ne znači da morate da trošite novac kako bi imali dobru zaštitu.

Imajte u vidu da besplatni antivirusi nisu tu jer su softwareske kompanije odlučile da budu dobre prema vama. Po pravilu, oni predstavljaju samo dio onoga što plaćene verzije nude, a krajnji cilj je natjerati vas da platite punu verziju i dobijete napredne funkcije i dodatnu zaštitu.

Međutim, za prosječne kućne korisnike ove besplatne verzije biće sasvim dovoljne jer vam, uz redovan update i periodično skeniranje računara, nudi sasvim dovoljno zaštite za svakodnevne aktivnosti na internetu.

Pri testiranju antivirusa za našu listu, koristili smo se podacima koji su dostupni na AV Test, nezavisnom institutu specijalizovanom za IT sigurnost na svim operativnim sistemima. Osim toga uzeli smo u obzir i druge faktore kao što su opterećenje resursa jer je ovo software koji je stalno aktivan na računaru te jednostavnost upotrebe za običnog korisnika.

5. ZoneAlarm besplatni firewall + antivirus

zone alarm besplatni antivirus

ZoneAlarm jedan je od najstarijih sigurnosnih softwarea koji korjene vuče još od samih početaka interneta kada je nudio jednu od najboljih besplatnih firewall zaštita. Ono što ga posebno izdvaja na ovoj listi jeste činjenica da ovaj besplatni softwareski paket nudi i firewall, što je kod drugih antivirusa rezervisano za njihove premium verzije.

Iako je Winows Firewall za mnoge korisnike sasvim dovoljna zaštita, ukoliko želite dodatnu sigurnost onda će ZoneAlarm biti odličan izbor. Blagi nedostatak može biti činjenica da je posljednje testiranje od strane Av Test-a rađeno krajem 2015. godine, ali je ZoneAlarm tada dobio je tad odlične ocjene.

Velika prednost je to što ZoneAlarm prio skeniranju koristi engine od kompanije Kaspersky koji je poznat kao jedan od najkvalitetnijih na svijetu. Update je vaoma brz, u velikom broju slučajeva svega nekoliko sati nakon definisanja novih prijetnji.

Download ZoneAlarm

4. Avast besplatni antivirus

avast besplatni antivirus

Kompanija Avast trenutno je u procesu kupovine AVG-a, čiji proizvod se takođe nalazi na ovoj listi, a još uvijek nije precizirano da li će nakon spajavnja ove dvije firme jedan od njihovih glavnih sigurnosnih softwarea biti ugašen. Pretpostavlja se da će oba ostati aktivna ali za svaki slučaj, ukoliko sad birate antivirus, naš savjet je da preskočite Avast i AVG dok se ne precizira njihova budućnost nakon spajanja kompanija.

Avast je već godinama pri samom vrhu sigurnosnih sistema za računare s tim da mu je rejting malo opao nakon što je ove godine internet browser razvijen u ovoj kompaniji pokazao određene propuste u sigurnosti.

Na testiranju od strane AV Test-a Avast se pokazao prilično dobro i tokom najekstremnijiih napada, ali jedan od nedostataka je činjenica da se pokazao kao jedan od najzahtjevnijih rješenja na ovoj listi kada je u pitanju opterećenje vašeg računara.

Uz antivirus dodatna funkcija koju Avast nudi u svojoj besplatnoj verziji je i detekcija neželjenih aplikacija (PUA), koji sprječava prolaz loših aplikacija koje se nekad znaju vezati za određenu vrstu downloada.

Dodatna opcija koju možete naknadno instalirati je Avast Browser Safety koji sprječava servise za oglašavanje da prate vaše kretanje online te blokira opasne web stranice.

Download Avast

3. Panda besplatni antivirus

panda besplatni antivirus

Korisnicima koji su ranije koristili Pandu ovogodišnja verzija izgledaće potpuno neprepoznatljivo s obzirom na sve izmjene u interface-u koje su napravljene. Promjene su software učinile dosta intuitivnijim i lakšim za korištenje.

Panda je korisnicima predstavljena kao najlakši antivirus na svijetu jer dobar dio svojih procesa koje bi inače obavljao vaš računar prebacuje na cloud. Uprkos tome, testovi su pokazali da je antivirus koji se nalazi na prvom mjestu ove liste ipak malo brži.

Što se tiče detekcije virusa, Panda zadovoljava industrijski prosjek i odličan je izbor za prosječne kućne korisnike. Vodite računa da tokom instalacije isključite opcije kojima Panda preuzima homepage i search na vašem browseru, jer će vas ovo koštati dosta živaca kasnije.

Prilično brzo skenira vaš računar, interface je intuitivan i jednostavan i za korisnike koji nemaju iskustva sa sličnim softwareom, a Panda nudi i korisnu opciju USB skeniranja kako bi zaustavila bilo kakve prijetnje koje dolaze sa zaraženih ekstrnih diskova.

Download Panda

2. AVG besplatni antivirus

avg besplatni virus

AVG ponekad zna malo da nervira sa svojim „nagovaranjem“ da instalirate sve proizvode koje ova kompanija nudi i kupite njihov premium software, ali ako vam to ne smeta pretjerano AVG predstavlja jedan od najboljih besplatnih antivirusa koje trenutno možete naći.

AV Test mu je dao maksimalnu ocjenu za sigurnost, prilično brzo skenira računar (prvo skeniranje je malo sporije) i ima jako jednostavan inerface ako se izuzme onaj dio koji vam stalno nudi razne AVG proizvode.

Treba istaći i mobilnu aplikaciju koja vam omogućava da skenirate i očistite vaš računar čak i kad mu nisti fizički blizu (iako ćete se u praksi vjerovatno rijetko naći u situaciji kad vam je to potrebno).

Download AVG

1. Avira besplatni antivirus

avira besplatni antivirus

Avira besplatni antivirus već neko vrijeme je top izbor po brojnim tech magazinima kod nas i u svijetu, a posljednje tetiranje koje je radio AV Test samo je potvrdio ove titule.

Testiranja su pokazala da Avira, iako ima djelić slabiju zaštitu od recimo AVG-a (neznatnih 1%), predstavlja najbolju besplatnu opciju za kućne korisnike jer je najjednostavnija za korištenje, najbrža kada je u pitanju skeniranje i najmanje opterećava vaš računar.

Uz to, Avira vam neće dosađivati da instalirate njene dodatne opcije kao što su secure browser, VPN ili safesearch, iako su vam one lako doszupne ukoliko ih sami poželite instalirati.

Kod instalacije na Windows 10 može vam se desiti da vam sistem zatraži update Avira-a iako software još nije ni instaliran, ali ovo je vjerovatno greška u samom operativnom sistemu i jednostavno je ignorišite.

Download Avira

Komentari

1 KOMETAR

Comments are closed.