top aplikacije za ljubitelje putovanja

Organizacija putovanja na mjesta koje nikad ranije niste posjetili za mnoge je čitav jedan proces koji osim izbora hotela i odjeće koju ćete ponijeti podrazumijeva daleko više planiranja. Od stvari koje obavezno morate posjetiti, istorijskih spomenika ili interesantnih dešavanja koja ne smijete propustiti do onih manje bitnih mjesta koja ćete obići ako ostane vremena.

Ako ste jedna od onih osoba koja koristi svaki slobodan trenutak i višak novca da negdje otputuje onda su vam sigurno poznati dani kada provodite sate ispred računara tražeći sva ona mjesta koja morate obići na putovanju uz detaljna planiranja svakog trenutka svakog dana, obilježavanja bitnih lokacija na mapama, najbržih ruta u saobraćaju…

Ukoliko ležanje na plaži i odmaranje nije glavni cilj vašeg putovanja pretpostavljamo da će vam svaki dan biti detaljno isplaniran, a i pored toga, kad krenete kući vjerovatno će ostati još mnogo toga što niste stigli obići iako ste planirali. Naročito ako niste toliko sretni da tokom boravka imate lokalnog vodiča koji će vam pokazati sva ona skrivena mjesta koja su rezervisana samo za odabrane turiste i koja nose stvarni šarm grada koji posjećujete.

Turizam je oduvijek bio izuzetno unosna industrija pa stoga ni ne čudi da svi žele svoj dio kolača. Kompanije koje izrađuju online servise i aplikacije već odavno nude brojne opcije koje će vam pomoći da nađete jeftin a kvalitetan smještaj, najbolje restorane, da pratite dešavanja u gradu koji posjećujete i još mnogo toga…

Međutim ovdje nećemo pričati o opštepoznatim velikim brendovima za koje vjerovatno znate. Pretstavljamo vam top aplikacije za putnike i turiste koji će vam znatno olakšati ali i uljepšati vaša putovanja.

Phind – prepoznavaje lokacija pomoću fotografija

phind - aplikacija za putovanja i turiste

Phind je aplikacija čiji je cilj unaprijediti klasične mape i pomoći vam da u svakom trenutku veoma lako saznate sve što želite o lokacijama na kojima se nalazite. I odlična je za turiste koje vole da istražuju sami nova mjesta ili za one koji se lako izgube.

Aplikacija funkcioniše tako da uslikate lokaciju koja vas interesuje i dobijete sve dostupne informacije o njoj. Phind za ovo koristi napredno prepoznavanje fotografija te podatke koje prikuplja sa drugih online servisa i digitalnih platformi, i onda sve to objedini na jednom mjestu.

Osim naziva lokacije dobićete i dodatne informacije kao što su istorijske činjenice ako je u pitanju neki spomenik ili čak recenzije ukoliko se na primjer radi o nekom restoranu.

Download: iOS

Krumb – poruke za turiste

Krumb - aplikacija za komunikaciju medju turistima

Krumb kombinuje popularnost društvenih mreža sa određenim lokacijama pa vam dozvoljava da za mjesta koja posjetite ostavite određene poruke koje će biti vidljive samo ljudima koji takođe posjete to mjesto.

Na ovaj načim možete zabilježiti sjećanja koja vas vezuju za neke lokacije i pomoći drugim ljudima da kroz vaše iskustvo potpunije dožive mjesta koja posjećuju. Krumb je odličan način da otkrijete ili pokažete drugima neke skrivene ili manje poznate detalje o određenim mjestima pa u neku ruku djeluje i kao lokalni vodič koji će vam otkriti stvari koje ne zna baš svako.

Download: Android, iOS

RedZone – izbjegnite opasne zone

Redzone - aplikacija za sigurnost turista

Vjerovatno su vas u svakom gradu koji ste posjetili upozoravali na djelove koji se iz sigurnosnih razloga ne preporučuju turistima. RedZone je aplikacija koja koristi real-time informacije o stopi kriminala u pojedinim dijelovima grada i na interaktivnoj mapi vam obilježava mjesta koja bi trebali izbjegavati.

Aplikacija je fokusirana na kriminalna djela kao što su krađe, napadi i pucnjave i veoma je korisna za turiste koji vole da putuju bez vodiča i sami istražuju mjesta koja posjećuju.

Funkcioniše kao većina drugih navigacija – jednostavno unesete lokaciju koju želite da posjetite i RedZone će vam ponuditi putanje do nje uz dodatne informacije o najsigurnjoj ruti. Drugim riječima, izbjegavajte zone koje su obilježene crvenom bojom.

Download: iOS

Lucky Trip i NomadApp – planiranje prema budžetu

Lucky Trip - aplikacija za planiranje putovanja prema budzetu

Lucky Trip i NomadApp su prilično slične aplikacije koje funkcionišu po veoma jednostavnom principu – vi unesete budžet koji imate za putovanje i aplikacije za vas pronalaze ono što vam je za taj novac dostupno.

Razlika između ove dvije aplikacije je ta što je Lucky Trip namijenjen više avanturistima i nudi putovanja koja su malo drugačija od standardnih turističkih atrakcija.

Obe aplikacije koriste informacije sa raznih online servisa i uzimaju u obzir cijene avio-prevoza, vozova, buseva… te smještaja kako bi vam ponudili što bolje atrakcije koje zadovoljavaju vaš budžet.

Aplikacije nemaju cjenovna ograničenja tako da možete pronaći izuzetno jeftine aranžmane ali i one luksuzne.

NomadApp je za sada u testnoj fazi i usluga je dostupna samo preko njihove web platforme, ali u pripremi je i aplikacija a na sajtu možete da ostavite svoj email i dobijete informaciju kad aplikacija bude spremna za download.

Download:

Lucky Trip: iOS

Trip – večernji izlazak po vašoj mjeri

Trip - aplikacija za planiraje putovanja

Jedan od čestih problema sa kojima se turisti susreću jeste kako organizovati idealan večernji izlazak. Gogobot je aplikacija koja je nastala kako bi vam pomogla u ovome ali je vremenom prerasla u Trip, aplikaciju koja osim noćnih izlazaka može da vam pomogne u odabiru cjelokupnih putnih aranžmana.

Sve preporuke bazirane su na preferencijama koje možete da odaberete u podešavanjima, ali i na osnovu informacija koje Trip prikuplja iz vaših ličnih interesovanja (npr. hrana koju volite ili istražujete na internetu, događaji na kojima ste proveli dosta vremena i sl). Sve ovo koristi se kako bi vam u preporuke dolazile ona mjesta koja su idealna baš za vas.

Trip je veoma koristan ako ste u nekom gradu i tražite restoran koji nudi hranu koju volite, događaj koji je u skladu sa vašim senzibilitetom ili tražite preporuku za dobar provod u skladu sa vremenskim prilikama…

Download: Android, iOS

Komentari