apple odbija da otkluca svoje telefone

Američki predsjednik Donald Trump pokrenuo je novi napad na Apple. Tvitovao je da kompanija odbija otključavanje iPhonea “koje koriste ubice, dileri i drugi nasilni kriminalni elementi”. U ponedjeljak je američki državni advokat William Barr optužio Apple da nisu korisni u istrazi pucnjave koja se tretira kao teroristički akt.

Trump optužio je Apple da odbija suradnju sa istražiteljima usprkos tome što njegova administracija pomaže kompaniji u trgovini i drugim pitanjima.

Predsjednikovi komentari uslijedili su dan nakon što je g. Barr rekao da Apple nije pružio “značajnu pomoć” za otključavanje dva iPhonea u istrazi fatalne pucnjave u mornaričkoj bazi u državi Pensacola u Floridi.

Trojica američkih mornara ubijena su kad je saudijski pripravnik u bazi 6. decembra otvorio vatru. Apple je rekao da odbacuje tvrdnju da nije pomogao službenicima u njihovoj istrazi.

“Naši odgovori na njihove brojne zahtjeve od napada su bili pravovremeni, temeljni i traju”, piše u izjavi.

Ovo nije prvi put da se Apple sukobljava sa američkim ministarstvom pravosuđa. Nakon masovne pucnjave u San Bernardinu u Kaliforniji 2015. godine, u kojoj je 14 ljudi poginulo, a 22 osobe su teško ranjene, Apple je odbio pomoći u pristupu iPhoneu napadača.

Američka vlada je na kraju platila drugoj kompaniji za razvoj softvera kako bi se zaobišlo šifrovanje uređaja.

Komentari