U Europi ostvaren 5G prijenos podataka od nevjerovatnih 2Gb u sekundi

Godina 2020. trebala bi biti obilježena trendom naglog razvoja 5G mreža u čitavom svijetu, a što će značiti revoluciju u gotovo svim tehnološkim područjima i raznim drugi industrijama. Iako mnoge zemlje svijeta već aktivno ulažu u razvoj i implementaciju 5G mreža, činjenica je da te nove 5G mreže još uvijek nisu u potpunosti razvijene i još uvijek postoji puno mogućnosti koje tek moraju biti otkrivene. No, da bi se sve te mogućnosti otkrile ponekad je važno imati zadovoljavajuću infrastrukturu pa zbog toga ne čudi što mnoge države u taj segment ulažu itekako veliki novac.

Širom Europe implementacija 5G mreža je u toku i uskoro će postojati gradovi koji će funkcionisati na toj mreži. I dok je implementacija 5G mreža već u toku širom država Europe, neke se zemlje trude razviti nove modele i načine kako iskoristiti puni potencijal koji 5G mreža nudi.

Nedavno su u javnost zajednički istupili TIM i Ericsson, koji su ostvarili jedan značajan korak u svijetu 5G mreža – prekoračili su brzinu prijenosa od 2Gb/s. U suradnji s Qualcomm-om ove dvije kompanije su uspješno savladale europski rekord u brzini prijenosa podataka i to u komercijalnoj 5G mreži. Ovaj je korak ostvaren na 26 gigahercnom milimetarskom pojasu, a koji je TIM dobio na takmičenju u Italiji.

Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da ćemo u nekoj skoroj budućnosti moći prenositi podatke brzinom 2Gb u sekundi, dok smo prije samo 20ak godina bili primorani pristati na brzine manje od 1 Mb/s. Ovakve velike brzine prijenosa podataka otvorit će mnoge puteve u industriji i mogla bi se dogoditi još jedna velika industrijska revolucija u kojoj će svi uređaji biti povezani i u kojoj će se sva komunikacija odvijati u stvarnom vremenu (bez ikakvih kašnjenja). 5G mreže sa sobom donose veliki potencijal, ali i veliku odgovornost – jer svijet se ubrzano mijenja i trebat ćemo se naviknuti na te užurbane promjene.

Izvor: pcchip.hr

Komentari