crna materija

Fizičari i računarski naučnici na ETH Zürich razvili su novi pristup problemu crne materije i tamne energije u Svemiru, a on se temelji na umjetnoj inteligenciji i mašinskom učenju. Dakle, uz taj novi pristup uspjeli su postići do 30 posto tačnije analize nego što je bio slučaj dok su se isključivo ljudi bavili sličnim analizama.

Naime, budući da je crna materija još uvijek teorija, postoji nekoliko mogućih odgovora u kakvom obliku se ona može nalaziti. Dvije najvjerojatnije mogućnosti su Barionska crna materija i takozvane egzotične čestice. Treća, pomalo ekstremna, mogućnost je da mi još uvijek u potpunosti ne razumijemo gravitaciju. Možda se gravitacija na većoj skali ne ponaša po istim zakonima kao na maloj skali.

Barionska crna materija je ona koja je sastavljena od nama poznatih čestica: protona, elektrona, neutrona i slično, ali ne svijetli. Nekoliko različitih vrsta objekata može činiti barionsku crnu materiju – planeti, smeđi patuljci i mrtve zvijezde. Ukratko, iznimno je teško baviti se iz akutalne pozicije crnom materijom pa je svaki iskorak na tom polju značajan.

Umjetna inteligencija i mašinsko učenje u cijeloj priči pomažu na način što promatraju promjene u Svemiru, nevidljive ljudskom oku. Potom se te promjene analiziraju, izračunavaju kako bi se vidjelo do kakvih je pomaka u prostoru stiglo, a samim time se pokušava više povezati po pitanju “kretanja” Svemira, uticaju crne materije i energije na to, a u konačnici se pokušava dobiti konkretniji odgovor na to kako je sve nastalo.

Naravno, i dalje je sve zajedno samo teorija, ali s obzirom na tačnost u analizi, ko zna kakva će saznanja uskoro biti omogućena. Možda se sazna nešto o čemu nismo ni razmišljali. A sve to uz aktualne pomake u tehnologiji.

Nadalje, iznimno je zanimljivo da se koristi alat za prepoznavanje lica, kako bi bilo moguće prepoznati promjene “na nebu”. Jer, iako nema lica u Svemiru, alat prepoznaje svaki promijenjeni detalj i pomno ga analizira, a kad se svi ti podaci prikupljaju, stručnjaci ih znaju bolje koristiti pa dolaziti do spoznaja od iznimnog značaja.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari