Warcraft 3 Reforged uspio je razljutiti čak i one koji igru nisu mislili kupiti

Čovjek bi pomislio da je remaster kultne strateške igre Warcraft III teže zabrljati nego napraviti kako treba. Mislim, rekli su da neće dirati gameplay – sve što su trebali napraviti jeste poboljšati grafiku i s tehničke strane integrisati neke nove stvari u multiplayer. I stvarno, u Blizzardu su to i napravili. Ali su isto tako još jednom uspjeli razljutiti fanove.

Naime, klasični Warcraft 3 i Warcraft 3: Reforged spojili su se u jedan klijent, ponajprije zato da se zajednica igrača ne bi podijelila nego da svi mogu igrati multiplayer neovisno o tome igraju li sa starom grafikom Classic verzije ili s novom grafikom Reforgeda. Međutim, to je ujedinjenje klasičnom Warcraftu 3 oduzelo više stvari nego ih je donijelo. Dakle, oni koji nisu kupili remaster ili to ni ne planiraju, svejedno će u klasičnoj verziji dobiti njegove manjkavosti.

Iz Reforgeda su tako uklonjeni automatizovani turniri, klanovi, profili igrača, online tabele, custom kampanje, 3D pozadine za kampanje, 3D pozadine za likove, slash komande u chatu i još mnogo drugih stvari koje su u klasičnom Warcraftu 3 do sada bile prisutne. Jedinu korisnu stvar koju je Reforged donio jeste matchmaking sistem prema vještini igrača.

Nedostatak brojnih stvari iz originala sigurno će biti ispravljen s vremenom, ali to nije jedina stvar koja je naljutila fanove. Naime, otkriveno je i to da Blizzard sada polaže sva moralna prava na custom igre u Warcraftu 3. Dakle, sve sadržaje koje korisnici sami stvore unutar Warcrafta 3 bezuslovno su u vlasništvu Blizzarda i oni na njima smiju zarađivati bez da daju ikakvu naknadu developerima takvih sadržaja.

Ovim se potezom Blizzard osigurao od situacije da neko kroz Warcraft 3 napravi zasebnu igru, kako je svojevremeno nastao DOTA serijal. I premda se takva namjera može razumjeti, to automatski znači da nisu dozvoljene nikakve custom igre koje sadrže nešto iz drugih, tuđih igara, a pojačana je i cenzura u nazivima igara i mapa.

Sve u svemu, nezadovoljstvo ovim stvarima najbolje se vidi na korisničkoj ocjeni Warcraft III: Reforgeda na Metacriticu gdje je više od 1500 korisnika igru ocijenilo prosječnom ocjenom 1,5.

Izvor: hcl.hr

Komentari