web dizajn kursevi uz koje cete najlakse nauciti izradu web sajtova

Na svijetu trenutno postoji više od milijardu i 250 miliona web sajtova, a dok čitate ovu rečenicu pokrenuto je 15 novih.

Ovaj nevjerovatan rast od oko 5 web sajtova u sekundi, doprinjeo je tome da je zanimanje web dizajnera jedno od najtraženijih na svijetu, a izrada web sajtova i platforme gdje se nude kursevi web dizajna među najtraženijim su pojmovima na internet pretraživačima.

Ali šta je ustvari web dizajn i koliko je uopšte komplikovano i teško naučiti kako napraviti web stranicu?

Najjednostavnije rečeno, web dizajn podrazumjeva planiranje i izradu web sajtova. To uključuje kombinaciju više različitih vještina koje su sve zajedno grupisane pod izrazom web dizajn. One podrazumijevaju poznavanje arhitekture web stranica, user interface-a, navigacije…te pravilno korištenje boja, fontova, fotografija i videa koji zajedno stvaraju cjelinu jedne web stranice.

Ako tome dodamo vještine kao što su poznavanje osnova online marketinga, SEO optimizacije te strukture landing stranica, jasno je da je web design jedno slojevito zanimanje koje podrazumijeva konstantno učenje i praćenje novih trendova.

I upravo ova činjenica povlači glavno pitanje – da li je izrada web stranica i samo web programiranje komplikovano i teško.

Odgovor: I jeste i nije.

Jeste ukoliko ćete učiti sve od nule, upoznavati se sa svim segmentima koji su neophodni da od internet domena na kojem se ne nalazi ništa dobijete funkcionalan web sajt. S druge strane, ukoliko odlučite da koristite neke od popularnih web platformi kao što je WordPress onda vam je posao dosta olakšan pa je čitav proces izrade web sajta i kraći i lakši.

Na koji god put se odlučite, uvijek je idealno rješenje da učite od najboljih pa vam iz tog razloga donosimo najkvalitetnije kurseve za web dizajn i izradu web stranica.

U ovom tekstu naš izbor su kursevi za web dizajn koji su namijenjeni developerima, odnosno onima koji nečiji dizajn trebaju da pretvore u funkcionalan website. U nekom od narednih tekstova fokusiraćemo se i na kurseve za web stranice koji su namijenjeni isključivo dizajnerima.

Najbolji kursevi za web dizajn

web dizajn kursevi onlinePri odabiru kurseva odlučili smo se za Udemy online platformu za učenje, i to iz nekoliko razloga. Prije svega, Udemy vam nudi preko 980 kurseva iz oblasti web dizajna, pa smo sigurni da ćete sigurno naći ono što vam treba, bez obzira na platformu koju preferirate i nivo poznavanja web dizajna i izrade web stranica.

Osim toga, Udemy vam pruža veoma intuitivan način organizavanja kurseva koje kupite, nemate vremenska ograničenja za pregled kurseva a imate priliku da učite od vrhunskih i dokazanih stručnjaka.

Ono što je najbitnije, Udemy jako često nudi popuste na svoje kurseve, pa ćete se s vremena na vrijeme naći u situaciji gdje vrhunski kurs za web dizajn koji košta i do 200$ platite svega 10$.

Web dizajn kursevi za početnike

Udemy svoje kurseve dijeli prema nivou na koje vi smatrate da se nalazite kada je određena tema u pitanju. Najveći broj web dizajn kurseva je za početnike a ovo je naš izbor top 5 beginner kurseva za pravljenje web stranica.

Build Responsive Real World Websites with HTML5 and CSS3

build responsive websites with HTML5 and CSS3 web dizajn kursHTML5, CSS3, Bootstrap – ukoliko ste potpuni početnik kada je u pitanju izrada web stranica, ove riječi su vam potpuno strane, međutim svaki iole kvalitetan web dizajn kurs je nezamisliv bez lekcija o HTML-u i CSS-u.

Build Responsive Real World Websites with HTML5 and CSS3 je online web dizajn kurs koji je na Udemy platformi u samom vrhu po popularnosti i kvalitetu kada su u pitanju kursevi web dizajna. Uvodi vas u osnove izrade web sajtova kroz konkretan projekat u sklopu kojeg ćete naučiti osnove web dizajna, kodiranja, pisanja jasnog i organizovanog koda, optimizaciju sajta i još dosta toga.

Kurs ćete završiti sa gotovim sajtom koji je spreman da ide online, pa ako imate u planu neki sajt koji želite da realizujete u budućnosti, možete ga u potpunosti završiti prateći savjete za web programiranje koje nudi ovaj web dizajn kurs.

The Web Developer Bootcamp

web dizajn kurs Web Developer BootcampOvaj web dizajn kurs namijenjen onima koji žele da izradu web stranica nauče od nule, i u potpunosti savladaju HTML5 i CSS. I ne samo to, jer ćete se uz The Web Developer Bootcamp dotaći i ostalih bitnih alata kao što su JaavaScript, Bootstrap, jQuery, NodeJS…

Iza kursa stoji Colt Steele, jedan od najznačajnijih web dizajn instruktora na Udemy platformi. Kurs do sad je prošlo više od 160.000 studenata, a prema riječima autora, više od 90% njegovih polaznika nakon završenog web dizajn kursa pronađe posao kao web developer.

Kurs obuhvata više od 40 sati predavanja i jako puno dodatnog materijala, a ono što je dodatna korist Web Developer Bootcamp kursa je i činjenica da se autor ne zaustavlja samo na savjetima za pravljenje sajta, pa će polaznici imati priliku da nauče praviti online, browser-based igre, JavaScript funkcije, Node module, web aplikacije i još dosta toga.

The Complete WordPress Website Business Course

kurs web dizajna complete wordpress website business courseOvaj kurs namijenjen je osobama koje zanima izrada web stranica, ali ne žele da ulaze u sve tehničke detalje pravljenja sajta, kao što su programiranje i napredno poznavanje HTML-a i CSS-a.

Drugim riječima ako želite kurs web dizajna koji od vas ne zahtijeva poznavanje koda niti programskih jezika kao što su HTML ili CSS, onda je The Complete WordPress Website Business Course idealan za vas.

Kao platforma za pravljenje web stranice koristi se WordPress, trenutno najpoznatiji i najrasprostranjeniji alat za izradu, održavanja i ažuriranje web stranica. On znatno olakšava posao jer je najveći dio onog programerskog dijela već odrađen, a na vama je da se bavite izgledom i sadržajem vašeg sajta.

Osim savjeta koji će vas naučiti kako napraviti sajt, naučićete i kako odabrati najbolje opcije za hostovanje sajta, podešavanje hosting, migraciju i transfer WordPress sajtova, te još dosta korisnih savjeta.

How to Create Make build an Online Ecommerce Store Website

web dizajn kurs make ecommerce website with wordpress 2017Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se ljudi odlučuju da nauče kako napraviti sajt jeste potreba za online prostorom gdje mogu nešto da prodaju. Ukoliko su to i vaši razlozi How to Create Make build an Online Ecommerce Store Website web dizajn kurs je idealan izbor.

Kurs se oslanja na WordPress platformu i prilagođen je polaznicima koji nemaju nikakvo iskustvo kada je u pitanju razvoj sajta te HTML i CSS. Ovdje nećete ni učiti o ovim programskim jezicima osim nekih najosnovijih pojmova, ali ćete vrlo brzo naučiti kako podesiti online shop u WordPressu, iskoristiti neophodne plugine za e-commerce, integrisanje platnih sistema, kategorizaciju proizvoda…

Web dizajn kursevi – napredni nivo

Ukoliko smatrate da je vaš nivo poznavanja web dizajna na višem nivou od početničkog, ili već imate određeno iskustvo kada je u pitanju izrada web stranica, onda je sledećih nekoliko kurseva odličan način da postanete expert za web programiranje.

U pitanju su kursevi za izradu web sajtova koji od polaznika zahtijevaju određeno predznanje iz HTML-a i CSS-a, ali ne samo zbog lakšeg razumijevanja kurseva već i zbog činjenice da su neki od njih fokusirani samo na specifične segmente vaše stranice.

The Complete Flexbox Tutorial: Learn CSS3 Flexbox in 2017

web dizajn kurs the complete flexbox tutorialJedan od kurseva koji je fokusiran na specifičan segment CSS-a, uz koji će vaši sajtovi djelovati daleko profesionalnije te ćete daleko lakše organizovati segmente vaših sajtova za mobilne uređaje.

The Complete Flexbox Tutorial: Learn CSS3 Flexbox in 2017 kurs je koji će vas naučiti kako koristiti Flexbox kod izrade web stranica, tako da zadovoljite današnje standarde web dizajna i stvarate moderne layoute koji su user friendly.

Prolazeći kroz lekcije radićete 3 mini projekta, tako da ćete naučene savjete odmah moći iskoristiti u praksi. Ovaj web dizajn kurs koncipiran je tako da ćete sve naučene trikove i savjete na kraju imati na jednom mjestu, pa ćete sam CSS kod i principe koje ste naučili vrlo lako moći primjenjivati na sve buduće sajtove na kojima budete radili.

Learn PSD to Responsive Parallax HTML/CSS Web Design

kurs web dizajna learn psd to responsive parallax HTML/CSS web designKao web developer često ćete se naći u situaciji da nečiji dizajn, koji je rađen u profesionalnim programima kao što je Photoshop, treba da pretvorite u funkcionalan web sajt.

Learn PSD to Responsive Parallax HTML/CSS Web Design provešće vas detaljno kroz ovaj process i naučiti vas kako napraviti web stranicu od PSD layouta, uz pravilnu upotrebu responsive HTML-a, CSS-a, Ajax kontakt formi, te raznih efekata koji će vas sajt učiniti profesionalnim i jedinstvenim.

Ovaj web dizajn kurs je namijenjen polaznicima koji posjeduju osnovno znanje kada je u pitanju HTML, CSS i jQuery, a uz njega ćete osim samog prebacivanja PSD layout u HTML sajt, naučiti i veoma zanimljive hover efekte, responsive parallax dizajn, napredne CSS animacije i još dosta toga.

WordPress Theme Development with Bootstrap

web design kurs wordpress theme development with bootstrapWeb dizajn kursevi se uglavnom bave procesima koji su neophodni da napravite funkcionalan web sajt, sebi ili klijentu, ali WordPress Theme Development with Bootstrap je otišao korak dalje.

Naime, osim što ćete naučiti kako napraviti web sajt, ovaj kurs će vas naučiti i kako praviti WordPress teme koje možete prodavati na specijalizovanim sajtovima kao što je ThemeForest. Ovo može biti jako dobar izvor prihoda, s obzirom da je WordPress najpopularnija online platforma, a većina sajtova bazirana je na temama koje se prodaju online.

Ovo je dakle web dizajn kurs koji vam nudi dvostruku korist pa ni ne čudi što je jedan od najpopularnijih na Udemy platformi kada je u pitanju pravvljenje web sajtova.

Web dizajn kursevi za eksperte

Kada su u pitanju web dizajn kursevi za eksperte, Udemy kao i većina drugih platformi za online učenje ima dosta manji izbor nego za ostale nivoe. Smatra se da osobe koje su postali eksperti za izradu web stranica veoma lako mogu da pronađu rješenja za stvari koje su im nepoznate pa otuda i tolika razlika u broju kurseva. Međutim, i u ovom segmentu se može pronaći veom dobar izbor web dizajn kurseva. Ovo su neki od njih:

Mastering CSS

kurs za web dizajn mastering cssUkoliko je web programiranje nešto čim se ozbiljno bavite, svjesni ste koliko je dobro poznavanje CSS-a neophodno za izradu web sajtova, naročito ako želite ostati u toku sa posljednjim trendovima web dizajna.

Mastering CSS je web dizajn kurs koji vam nudi da svoje poznavanje ovog najznačajnijeg web development alata dignete na najviši nivo. Tako ćete uz neke napredne mogućnosti statičkih dijelova vašeg web sajta naučiti i dosta o mogućnostima podešavanja animacija i tranzicija u CSS-u.

Osim toga, naučićete i prednosti modularnog CSS-a kod pravljenja web sajtova, što će vaše style sheets učiniti manjim pa samim tim i učitavanje sajtova bržim.

The Complete WordPress Development & Customization Course

kurs web dizajna the complete wordpress development and customization courseZa kraj smo ostavili još jedan WordPress kurs koji preporučujemo svima onima koji prave ili posjeduju Woprdpress sajtove. The Complete WordPress Development & Customization Course će vas naučiti kako da u potpunosti prilagodite WordPress svojim potrebama ili potrebama vašeg klijenta.

Iako se ne može smatrati kao klasičan web dizajn kurs, sigurnmo će vas naučiti mnogim stvarima koje niste znali o WordPressu čak i ako već imate iskustva s njim. Naućićete kako potpuno customizovati WordPress, kako raditi sa custom post types, advanced custom fields, praviti sopstvene WordPress funkcije i još dosta toga.

Zaključak ili zašto učiti izradu web stranica?

Web programiranje i pravljenje web stranica zanimanje je koje je u konstantnoj potražnji pa se ulaganje u web dizajn kurseve danas smatra u jednim od najboljih izbora za lično usavršavanje.

Čak i ako vam je plan da u budućnosti ne budete vezani za neku firmu i radite od kuće, zahvaljujući sajtovima koji su specijalizovani za freelancere, vrlo lako ćete doći do klijenata koji su spremni solidno da vas plate čak i za neke veoma jednostavne web sajtove. Naravno, što vaše poznavanje pravljenja web stranica bude raslo, tako ćete dolaziti i do kvalitetnijih klijenata, zanimljivijih projekata i boljih honorara.

S druge strane, ukoliko vam web dizajn i nije primarna sfera interesovanja, ali imate posao s kojim želite da idete online (online shop ili neku vrstu online usluge koju želite nuditi na globalnom nivou), poznavanje procesa neophodnih za izradu web stranica će vam znatno smanjiti troškove i omogućiti da uz veoma mala ulaganja pokrenete svoj biznis.

Komentari