robot

Prilično zanimljiv javni poziv ovih dana kruži Internetom. Kompanija Geomiq, koja inače putem Interneta nudi profesionalne usluge izrade glodanih, lijevanih, 3D ispisanih ili drugih dijelova, pokrenula je inicijativu kojom traže “manekena” za liniju humanoidnih robota. Projekt, kažu, nije njihov već se radi o jednom njihovom tajnom klijentu, a zadatak svih zainteresovanih sasvim je jednostavan: na posebnu e-mail adresu potrebno je tek poslati fotografiju svog lica.

Imate privlačno lice? Možda za njega dobijete 100.000 funti

Stručnjaci kompanije naručitelja, koja se navodno bavi proizvodnjom robota, od svih prijavljenih će odabrati onog čije lice bude najpogodnije za njihove potrebe – izradu humanoidnog robota. Riječ je, kažu, o izuzetno tehnološki naprednom robotu najviše klase, koji osim vrhunske tehnologije treba i “nježno i prijateljsko” lice.

Jednom kada ono bude pronađeno, robotička kompanija spremna ga je licencirati od ljudskog “vlasnika” za korištenje na svojoj liniji humanoidnih robota. Za to su spremni platiti 100.000 britanskih funti.

Nikakve dodatne uslove u smislu dobi, spola ili kakve druge karakteristike nisu postavili. Sve što, dakle, treba učiniti za ući u ovo takmičenje jest okinuti selfie i poslati ga na adresu [email protected] – i, ko zna, možda baš vi zaradite gotovo milionski iznos, a neka kompanija izradi stotine hiljada robota s vašim licem.

Čemu sve to?

Ovi roboti neće služiti onome na šta ste prvo, a možda i drugo, pomislili… Geomiq kaže kako je njihov klijent privatna kompanija koja će izrađivati robote namijenjene da budu “virtualni prijatelji” starijim osobama, te da će u proizvodnju krenuti nagodinu, nakon preko pet godina razvoja. Anonimnost je potrebna zbog osjetljive prirode projekta, sve dok on ne postane javan.

Izvor: bug.hr

Komentari