kako se gugla

Znate li da guglate? Možda će vam biti nelogično ili čak uvredljivo pitanje. Svako to valjda zna, ali oni što znaju malo bolje, brže i lakše dolaze do traženih informacija. Donosimo vam 11 trikova među kojima ćete, uvjereni smo, pronaći bar jedan koji će vam pomoći da bolje iskoristite mogućnosti koje pruža najpoznatiji pretraživač na svijetu.

1. Koristite navodnike

Ukoliko tražite neki tačno određen pojam, stavite ga pod navodnike. U tom slučaju Google će vam za rezultate ponuditi samo stranice sa tim pojmom ili specifičnom frazom.

kako bolje guglati

2. Koristite zvjezdicu unutar navodnika

Ukoliko tražite neku pjesmu a pri tom se ne možete sjetiti pojedinih riječi, stavite riječi u koje ste sigurni pod navodnike a umjesto onoga što ne znate stavite zvjezdicu.

3. Minus za eliminaciju onoga što vam ne treba

Ako tražite neki pojam koji se može vezati puno pretraživačkih rezultata koji vam nisu potrebni, uz riječi koje ne želite kao rezultate stavite minus. Na primjer, ukoliko pretražujete nešto o životinji jaguar, možete eliminisati rezultete koji se tiču automobilskog brenda Jaguar (jaguar -automobil).

kako se pretrazuje google

4. Tražite web stranice po ključnoj riječi

Ukoliko želite da pročitate članke samo sa određenog portal koristite funkciju “site”. Ako tražite samo članke objavljene taster.ba u pretraživač ukucajte site:taster.ba.

5. Pročitajte vijesti iz 19. vijeka

Opcija Google News nudi mogućnost pretraživanja više od 100 godina starih vijesti iz arhiva širom svijeta.

6. Za poređenja koristite skraćenicu “vs”

Ukoiko želite uporediti na primjer neku hranu, recimo rižu i meso, ukucajte rice vs. meat.

kako se pretrazuje na guglu

7. Poboljšajte pretragu filterima

Ako tražite neki recept za omiljeno jelo, možete filtrirati rezultate prema sastojcima, vremenu pirpreme i nutritivnoj vrijednosti.

8. Koristite “define” kako bi otkrili značenje riječi

Ukoliko vam je potrebno objašnjenje neke riječi na engleskom, ukucajte ispred traženog pojma define.

9. Atari Breakout

Ukucajte Atari Breakout u pretragu fotograifija i zaigrajte kultnu igru!

kako se gugal

10. Pretraživanje fotografije prema fotografiji

Ukoliko želite saznati porijeklo neke fotografije ili pronaći je u većoj rezoluciji kliknite na dugme kamere, upload-ujte fotografiju i Google će vam prikazati tu ili sličnu fotografiju. Koristeči filtere možete pronaći tu sliku u većoj rezoluciji.

kako se pretrayuje google

11. Konvertor veličina

Veoma brzo možete kovertovati veličine. Dovoljno je da u kucate u rečenici veličinu koju imate i u koju želite da se konvertuje.

google konvertor

Komentari