kako-zaraditi-novac-preko-interneta

Zarađivati novac dok sanjate. Zvuči sjajno, zar ne?

Međutim, kad god neko treba dodatni prihod, stereotipni prijedlog je da se pronađe neki honorarni posao. No, šta ako vam fali energije da se taj dodatni posao odradi i prosto ne možete da date sve od sebe jer ste istrošeni? Zato, možda će vam zatrebati ideje kako biste ostvarili pasivni prihod, tj. da zaradite novac sa malo ulaganja vremena i truda.

Evo liste nekoliko odličnih ideja koji će vam pomoći da ostvarite svoje pasivne prihode, a sigurni smo da ćete pronaći bar dvije ili tri koje možete primijeniti u svojoj situaciji.

1.Napravite YouTube video

Ovo je pristup koji se ubrzano razvija. Možete kreirati video u bilo kojoj oblasti – muzika, tutorijali, mišljenja, komedije, filmske kritike – sve što želite. Zatim ih postaviti na YouTube, a uz to dodati Google AdSense na video, koji će na momenat prekriti video zapise sa svojim automatskim oglasima.

Ako gledaoci kliknu na te reklame, vi ste preko oglašavanja zaradili novac. Ključ je u kreiranju vrhunskih video zapisa, promovisanja istih na društvenim mrežama, kao i njihova brojnost. Zašto? Jer na taj način dobijate izvore prihoda sa više strana i automatski je vaša zarada veća.

Istina, dobar dio posla se odradi oko samog osmišljavanja i realizacije ovakvih formata, ali jednom kad je video gotov može postati potpuno pasivni izvor nova na duge staze. Ne možete pronaći uspjeh pomoću YouTube platforme? Naravno da možete.

Pogledajte ovaj primjer: Emily Eddington je spojila svoju ljubav prema šminci i želju da to prikaže javnosti, te odlučila da napusti posao s punim radnim vremenom. Dobila je preko 66 miliona pregleda na YouTube-u.

2. Pokušajte sa affiliate marketingom

Ovo je tehnika za ostvarivanje pasivnog prihoda najbolje prilagođena za ljude koji imaju blogove i aktivne web stranice. Možete se prijaviti za promociju određenih proizvoda ili usluga na licu mjesta, za koje će biti plaćeni ili dobiti postotak od iznosa ostvarene prodaje.

To nije teško izvodljivo kao što mislite, jer postoje na hiljade kompanija u svijetu koji žele da prodaju svoje proizvode na što više mjesta. Možete pronaći affiliate ponude tako što ćete direktno kontaktirati proizvođače ili na web stranici namijenjenoj baš tome, kao što je ClickBank.

3. Stavite svoje fotografske radove na web

fotograf

Volite li fotografisati? Ako je odgovoran pozitivan, onda to možete i unovčiti. Naime, postoje web stranice kao što Shutterstock i iStockphoto, a na kojima široj masi predstavljate svoje radove u zamjenu za naknadu ili procenat za svaku fotografiju koja je našla put do klijenta.

Na ovaj način, samo jedna fotografija može predstavljati odličan izvor prihoda u zavisnosti koliko puta se proda.

Sve što treba da napravite je portfolio sa radovima, postavite na više različitih platofrmi i čekate da to neko kupi. Sve tehničke stvari oko plaćanja su fenomenalno odrađene, pa se ne morate brinuti oko isplate, jer na ovaj način zarađuje na hiljade ljudi širom svijeta.

4. Kupite zalihe dividendi

Izgradnjom portfolia dionica dividendi visoke vrijednosti, možete kreirati redovne pasivne prihode po godišnjoj stopi koja je mnogo veća nego što bi dobili da ste uložili u banku. Bitno je što su ovakve dividende zapravo akcije, koje kasnije mogu evoluirati u dodatne novčane bonuse i pogodnosti.

Na taj način imate dva izvora sredstava: dividende visokih vrijednosti i novčane dobitke. Trebaće vam brokerski račun za kupovinu ovih akcija i da se odradi kompletno detaljno istraživanje na ovu temu.

5. Napišite eBook

Ovo može značiti da se puno posla treba unaprijed odraditi, ali kada se ebook napravi i postavi na tržište može vam pružiti pasivni tok prihoda za čitavu godinu. Možete ili prodati eBook na vašoj web stranici ili ponuditi kao affiliate aranžman na nekoj drugoj web platformi koja pruža sadržaj relevantan za vaš ebook.

6. Iskoristite nagrade za povrat novca na kreditnim karticama

kartice

Postoje kreditne kartice koje pružaju gotovinu kao nagradu u rasponu od 1% do 5% od iznosa kupovine. Svakako ćete ionako šopingovati, zar ne? Nagrade će vam dati priliku da zaradite neke pasivne prihode (u obliku smanjenja troška) od potrošnje koju biste ionako napravili! Trebalo bi početi voditi više računa o prikupljanju nagradnih bodova na našim karticama.

7. Prodajte svoje proizvode na internetu

Mogućnosti su beskrajne – možete prodavati bilo koji proizvod ili uslugu koja vam se sviđa. To bi mogao biti proizvod koji ste sami stvorili i proizveli ili to može biti digitalne prirode (kao što je softver, DVD, pa čak i video uputstva).

Možete napraviti relevantnu web stranicu za ovaj proizvod ili uslugu, osim ako naravno, već nemate postojeći web ili blog. Alternativno, možete prodati što želite na affiliate osnovi, bilo nudeći ga na nekoj srodnoj internet platformi koji se odnose na vaš proizvod ili uslugu ili kroz platformu kao što je ClickBank.

Ako zarađujete mnogo novca na svom trenutnom poslu, a niste sigurni da možete napraviti sličan iznos od prodaje proizvoda online, razmislite još jednom. Možete naučiti prodavati proizvode online i zaraditi dosta novca. Kome se još ustaje rano na posao?

8. Investirajte u nekretnine

To vjerojatno više spada u kategoriju polu-pasivnog prihoda, s obzirom da je ulaganje u nekretnine još uvijek donekle aktivno. Ipak, kada imate imovinu koja je potpuno iznajmljena, ovo uglavnom predstavlja stvar upravljanja imovinom i priliva novca od toga.

Dodatno, postoje profesionalni menadžeri imovine koji mogu upravljati vašom nekretninom umjesto vas, obično za oko 10% od mjesečne najamnine. Ovaj profesionalni menadžment može učiniti ulaganje mnogo više pasivnim, ali će uzeti dobar zalogaj iz vašeg novčanika.

Još jedna korist od ulaganja u najam nekretnina je otplata kredita. Ako ste podigli kredit za kupovinu nekretnine, svaki mjesec vaši stanari će da isplaćuju čitavu ili dio rate kredita. Kada je hipoteka na imovinu konačno isplaćena, vaš novčani tok će se dramatično povećati, dopuštajući osrednim investicijama da vrtoglavo rastu u program punopravne penzije.

Ovakvo razmišljanje moglo bi da znači obezbijeđenu budućnost za vas i vašu porodicu.

9. Kupite blog

pisanje-knjiga

Na hiljade blogova se svake godine kreiraju, a većina njih je nekad kasnije potpuno napuštena od strane njihovih vlasnika. Ako možete pronaći blog koji je do sad imao razuman web promet i dovoljne količine novca – to bi mogao biti savršen izvor pasivnih prihoda.

Većina blogova živi od Google AdSense-a, koji pruža mjesečni priliv prihoda na osnovu oglasa koji Google smješta na taj sajt. Takođe, mnogo se radi i na affiliate programima koji ostvaruju dodatne prihode. Oba izvora novca će biti vaša ukoliko se odlučite da kupite blog.

Iz finansijske perspektive, blogovi se obično prodaju za 24 puta više nego što su njihova mjesečna primanja. Dakle, ako sajt ostvaruje zaradu od 250 $ mjesečno, možete ga vjerojatno kupiti za ne više od 3000 $. Dalje računamo: a investicija od $ 3000 će zaraditi 1500 $, što znači da ste ga za dvije godine otplatili po dosadašnjim dostignućima (da ne govorimo o trudu u koji biste uložili).

Možda ćete čak i biti u mogućnosti da kupite stranicu za manje od 24 mjesečne zarade, ako je vlasnik stranice posebno nestrpljiv da je proda. A, neki sajtovi imaju dobar “evergrin” sadržaj koji će nastaviti ostvarivanje prihoda čak i godinama nakon što je sajt je utihnuo.

Bonus savjet: ako si kupite takve stranice, a zatim ih ojačate sa svježim sadržajem, vrlo vjerovatno je da ćete moći dobiti povišicu mjesečnih prihoda, a na kraju omogućiti prodaju sajta za znatno viši iznos nego što ste platili sami.

Čak, umjesto kupovine bloga, možda želite stvoriti svoj blog. Možete zaraditi nešto novca u svakom slučaju!

10. Napišite knjigu i prikupite bonuse

onlajn-zarada

Slično kao i pisanje e-knjiga, na ovaj način pred vama će se naći mnogo posla. Ali nakon što završite svoj dio, a knjiga je u fazi prodaje, onda ona postaje potpuno pasivan prihod, a na vama je samo da uživate u rezultatima.

Ovo je posebno tačno, kada uspijete prodati knjigu izdavaču koji će vam platiti za distribuciju i prodaju knjige. Vi ćete dobiti postotak od svake prodaje, a ako knjiga dosegne veliku popularnost, autorske naknade mogu biti značajne. Štaviše, autorske naknade mogu da vam donesu zaradu dugi niz godina.

11. Postavite tuđe proizvode na web

Ako postoji proizvod u koji se jako dobro razumijete, možda ćete biti u mogućnosti da ga prodate na relevantnoj web stranici. Tehnika je sličan onoj što biste koristili za svoj vlastiti proizvod, osim što nećete imati veze sa stvaranjem proizvoda, već samo prodajete tuđi proizvod.

Možda čak i nakon nekog vremena uspijete dodati druge srodne proizvode, a u slučaju da se to desi, sajt bi mogao ostvariti značajne prihode.

Ako ste u mogućnosti da proizvod isporučite kupcima direktno od proizvođača, nećete morati ni da “uprljate ruke”.

12. Postanite poslovni partner u sjeni

Da li znate za neki uspješan biznis projekat koji treba dodatni kapital za ekspanziju? Ako je tako, možete postati nešto poput dodatnog investitora koji predviđa da je nekome potreban kapital.

Ali, umjesto da vlasniku nudite pozajmicu, možete zauzeti poziciju akcionara u poslovanju. Na ovaj način, vlasnik će se iz dana u dan brinuti o svakodnevnim poslovima, dok ćete vi djelovati kao tihi partner koji takođe sudjeluje u dobiti iz poslovanja.

13. Postanite referalni izvor

kako-zaraditi-preko-interneta

Svaki mali biznis treba da ima izvore referala u cilju održavanja prodaje. Napravite popis malih provajdera poslovanja koje redovno koristite. Zatim se obratite vlasnicima i provjerite da li su zainteresovani i da li uopšte imaju namijenjena sredstva za ovakav vid promocije.

Pomenuti princip možete primijeniti sa računovođama, električarima, vodoinstalaterima, čistačima tepiha – lista je beskrajna. Obratite pažnju na popis ovih poslova i budite spremni da ih preporučite svojim prijateljima, porodici i kolegama. Možete zaraditi proviziju na svaku preporuku samo iz razgovora sa ljudima.

14. Iznajmite neiskorišteni prostor na Airbnb-u

Airbnb je koncept koji je poznat tek nekoliko godina, ali je doslovno doživio ekspanziju širom svijeta. Airbnb omogućava ljudima da putuju širom svijeta i da odsjednu u smještaje koji su mnogo jeftiniji od tradicionalnih hotela.

Turiste privlači cijena po kojoj članovi Airbnb-a iznajmljuju svoje domove. Kreiranjem svog naloga i ponude na Airbnb platformi, možete nuditi svoje prebivalište za smještaj gostiju i zaraditi dodatni novac samo za zakup prostora u vašem domu.

Koliko novca ćete zaraditi zavisi od veličine, lokacije i stanja u kom se vaš dom nalazi. Naravno, ako ste stacionirani u neposrednoj blizini popularnih turističkih mjesta, vaš prihod će biti mnogo, mnogo veći. Ako imate viška prostora – ovo je pravi način da zarađujete na njemu, umjesto da vam ostane prazan.

15. Napravite aplikaciju

napraviti-web

Aplikacija može biti izuzetno unosan izvor prihoda. Razmislite o tome koliko je ljudi danas koji imaju pametne telefone. Ljudi svakim danom sve više preuzimaju aplikacije i za to imaju prilično dobar razlog.

Aplikacije olakšavaju živote ljudi. Bez obzira da li je to ona koja pomaže ljudima sastaviti lijepe slike za svoj blog ili ona koja prati izvršenje zadataka u datom roku, korisne su i postoji jedna baš za svakoga.

Pitate se zašto biste se usudili da stvorite novu, kad u svijetu postoji pregršt aplikacija za svaku temu i prosto je previše konkurencije? Pa da, ali svježe i kreativne ideje mogu pobijediti. Ako možete smisliti nešto jedinstveno, onda možete napraviti i dosta novca.

Ne znate kako da kodirate? Nema problema. Uvijek možete zaposliti programera da izgradi aplikaciju na osnovu vaše ideje. To bi moglo biti skupo rješenje, ali će vjerojatno rezultirati profesionalnim izgledom aplikacije.

16. Kreirajte online kurs

Svako je stručnjak u nečemu. Zašto ne stvoriti online kurs o svojoj strasti?

Postoji niz načina na koje možete proizvesti svoj online tečaj. Jedan vrlo jednostavan način je da se koristite web stranicom kao što Udemy.com. Na ovoj platformi prijavljeno je više od osam miliona studenata i to je odličan način da se vaš sadržaj podijeli sa drugim ljudima, sve u cilju njihove edukacije, a vaše monetizacije.

Šta podrazmijeva jedan online kurs? Dobro pitanje. Možete dodati video lekcije, kontrolne liste za završetak koraka koje preporučuju video lekcije, kratke knjige za dopunu lekcija, audio datoteke za ljude koji slušaju dok putuju, informativne razgovora sa istomišljenim stručnjacima i još mnogo toga!

Možete stvoriti nekoliko paketa sa različitim cijenama, što je sjajna ideja jer će neki ljudi htjeti da nauče apsolutno sve.

Komentari