pentagon

Projekat Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), kojim američko Ministarstvo obrane (Pentagon) želi objediniti nabavu cloud usluga vrijednu 10 milijardi dolara, očekivano je privukao velika imena iz tehnološkog svijeta.

Za 10 Pentagovnovih milijardi i prestižni ugovor s državom početkom ove godine u borbu su ušli Amazon, Google, Microsoft, IBM, Oracle i Rean Cloud. No, tada se priča počela komplikovati.

Prvo su zaposlenici Googlea podigli graju i organizovali prosvjede ne želeći da njihova kompanija sudjeluje u poslovima koji uključuju vojsku, ratovanje i tehnologiju za ubijanje, pa je Google pod pritiskom odustao od licitiranja za ovaj projekt.

U mjesecima koji su slijedili po kuloarima Washingtona kružila je informacija da je posao gotovo pa namješten za Amazon, sve dok se Oracle, pa potom i IBM, nisu žalili na uslove ugovora i bacili sumnju na cijeli projekat. Sud je početkom aprila ove godine stoga projekat JEDI stavio “na led” dok se svi detalji ne razjasne.

Stani, kreni, stani…

Nakon nekoliko mjeseci, u avgustu ove godine, sudska je blokada skinuta, a Amazon u tom trenutku i dalje stoji za favorita. Jedini ozbiljni konkurent u utrci, koji može ponuditi sve tražene usluge, ostao je Microsoft.

Sve ovo nikako se nije dopalo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji od ranije “ratuje” s Amazonom i Jeffom Bezosom, a sve zbog navodne pristranosti njegovog Washington Posta i pisanja protiv Trumpove administracije. Stoga je u avgustu Trump ponovo pauzirao projekat i naredio da se istraži favorizira li se Amazonovo cloud rješenje AWS ili ne.

Svakako, u cijelu ovu zavrzlamu umiješana je politika, biznis, ali i lobisti moćnih kompanija koji pokušavaju usmjeriti Pentagon prema svojim klijentima. Dobitnik takmičenja će imati pod svojom kontrolom veliki dio cloud usluga federalnih vlasti SAD-a i oko 80% svih Pentagonovih podataka, pa odluka o partneru zaista nije lagana zbog rizika koje sa sobom nosi.

Govorilo se i kako bi Trump mogao vratiti proces takmičenja na početak, te narediti da se ugovor rascjepa i dodijeli većem broju dobavljača. U ovom trenutku jasno je samo da su finalisti u najužem izboru Amazon i Microsoft, da osoblje Pentagona “navija” za Amazon, te da bi odluku o ovom velikom ugovoru trebali objaviti do kraja godine.

Izvor: bug.hr

Komentari