AMD-ovi Ryzen i Threadripper procesori su ostvarili zacrtani kompanijin cilj na desktop tržištu, dok je EPYC je dominantno ostvario taj cilj na serverskom tržištu. Sada je konačno došlo vrijeme da Ryzen Mobile učini isto i na tržištu laptopova.

Početkom godine, tokom CES 2020 sajma, AMD je objavio da će tokom proljeća ove godine korisnici biti u prilici da kupe prve notebookove sa potpuno novom Ryzen Mobile 4000 serijom akcelerisanih procesora. Tom prilikom, kompanija je predstavila sve članove Ryzen 7, 5 i 3 familije, kako “U” modele sa potrošnjom od 15W, tako i “H” modele sa potrošnjom od 45W.

AMD sada zvanično najavljuje AMD Ryzen 9 4900H – mobilni procesor, zasnovan na “Zen2” arhitekturi i proizveden u najnaprednijoj 7nanometarskoj litografskoj tehnologiji.

Novi AMD Ryzen 9 4900H je osmišljen kao ultimativni procesor za gejming laptopove i prenosne radne stanice. Sa svojih 8 procesorskih jezgara i 8 grafičkih, kao i rasponom radnih frekvencija od 3.3GHz do 4.4GHz za CPU, odnosno 1.75GHz za GPU, ovaj procesor ima za cilj da ostvari ono što je Ryzen 9 učinio na desktop tržištu – da od konkurencije preuzme primat kada je brzina u pitanju.

Ryzen 9

U saradnji sa bliskim partnerima, proizvođačima notebookova, AMD je kreirao verziju Ryzen 9 4900H procesora namijenjenu gejming laptopovima, koji su tanji od 21 milimetra. Ryzen 9 4900HS troši 35W i ima radne frekvencije u rasponu od 3 do 4.3 GHz. U odnosu na direktnog konkurenta – 45W Core i9-9880H, AMD Ryzen 9 4900HS je do 56% brži u najzahtjevnijim operacijama kao što je 3D rendering u Blenderu, odnosno 23% brži u transkodingu videa u HandBrake-u.

AMD je kreirao i tehnologiju pod imenom “Smart Shift”. Cilj ove tehnologije je da na pametan način i potpuno transparentno u odnosu na korisnika i OS koji koristi, upravlja raspodjelom termalnog i budžeta napajanja kod laptopova sa ugrađenom grafikom. DELL priprema prvi laptop koji će koristiti Smart Shift i on bi trebalo da bude dostupan na tržištu krajem idućeg meseca.

AMD očekuje da će do kraja godine proizvođači plasirati na tržište preko stotinu različitih modela notebookova sa Ryzen 4000 serijom mobilnih procesora. Od te brojke, očekivanja su da će naspram prošle godine, dio gejming laptopova biti duplo veći.

Izvor: benchmark.rs

Komentari