AMD predstavio Ryzen PRO 4000 seriju procesora sa znatnim poboljšanjem performansi

AMD nastavlja razvoj novih procesora pa su tako ovog puta predstavili novu seriju procesora koja će se naći u laptopima namijenjenim poslovnim korisnicima. Riječ je o novoj AMD Ryzen PRO 4000 seriji u koju je uključeno nekoliko različitih procesora koji donose nove performanse koje bi trebale omogućiti bolji rad računara namijenjenim poslovnim korisnicima.

Konkretno, Ryzen PRO 4000 obuhvata sljedeće procesore: Ryzen 7 PRO 4750U, Ryzen 5 PRO 4650U i Ryzen 3 PRO 4350U. Zavisi od modela, ovi procesori imaju od četiri do osam jezgri te do maksimalno 16 threadova. Cache memorija ide do maksimalno 12 MB, dok se brzine rada kreću od 3.7 do 4.1 GHz. Koristi se MAD Zen 2 infrastruktura koja je u velikoj mjeri orijentisana ka većoj sigurnosti pa valja istaknuti AMD Memory Guard koji korisnicima nudi potpunu enkripciju podataka – ako dođe do gubitka računara.

Kao što smo već rekli, ovi će se procesori pojaviti u novim laptopima namijenjenim poslovnim korisnicima. Dakle, neki se procesori već i nalaze u novim HP i Lenovo laptopima. Kako bi demonstrirao kvalitetu i napredak rada nove generacije procesora, AMD je odlučio predstaviti neke konkretne podatke – koji bi mogli biti zanimljivi poslovnim korisnicima.

Za usporedbu su uzeli stariju generaciju procesora Ryzen 7 PRO 3700U te uporedili s najsnažnijim modelom iz nove serije – Ryzen 7 PRO 4750U. Poređenja su pokazale kako novi procesor ostvaruje čak 77 % bolje performanse u radu programa Excel, dok je kod programa Word ostvareno poboljšanje od 19 posto.

AMD će novim procesorima još dodatno ustabiliti svoju poziciju na tržištu, koja je posljednjih godina podosta naklonjena ovoj kompaniji. Naime, na nekim su tržištima AMD procesori dominantni – i igraju sve značajniju ulogu i na globalnoj razini. Činjenica je da svaka inovacija postignuta na tržištu procesora gura AMD ka još boljoj tržišnoj poziciji – i stoga i ne čudi konstantno predstavljanje noviteta. Novi procesori trebali bi vrlo brzo zauzeti mnoge prenosnike – te se naći na stolovima kancelarija poslovnih korisnika širom svijeta.

Izvor: pcchip.hr

Komentari