Android 12 će olakšati korištenje trgovina aplikacija trećih strana

Google se obavezao da će na Android 12 mobilnom operativnom sistemu biti omogućeno lakše korištenje trgovina za aplikacije treće strane, čime će se znatno olakšati način na koji posluju izdavači i developeri, kao što će se olakšati i same transakcije unutar aplikacija te sistema koji se vežu uz njih.

Tako nešto iznimno je potrebno otkako svjedočimo pandemiji koronavirusa i situaciji u kojoj sve više poslodavaca omogućava online kupovine proizvoda i usluga, za šta se izvode specijalizovane aplikacije. Naravno, sve zavisi o Googleu, iako nisu sve isključivo dio Google Play Storea.

Na primjer, otprije je moguće instalirati aplikacije iz Samsung Galaxy Storea, ali to nije dovoljno jer mnogi bi nudili to što nudi južnokorejski tehnološki gigant. I, zbog silnih kritika, Google se odlučio unutar Android 12 uvrstiti mogućnosti koje olakšavaju preuzimanje aplikacija iz trgovina treće strane, a da se pritom ne kompromituje sigurnost za korisnika, odnosno, njegov uređaj i sistem u globalu.

No, ono što svaki izdavač i developer mora paziti jeste da koristi isključivo način plaćanja od strane Google Play Storea. Dakle, osim što će se osigurati situacija u kojoj nije kompromitovana sigurnost korisnika, tako Google osigurava situaciju u kojoj će imati kontrolu nad transakcijama svih vrsta.

Samim time, prihodi na koje je Google naviknut, nastavit će stizati. Naime, radi se o 30 posto od onoga što ostvaruje vlasnik aplikacije. Kritike usmjerene prema tom načinu naplate i tolikom postotku još uvijek nisu uvažene od strane Googlea.

Također, ono što iz Googlea upozoravaju, svi koji nisu “prebačeni” na Google Play Store način plaćanja, moraju to učiniti do 30. septembra iduće godine ili će jednostavno izgubiti mogućnost uživanja u prednostima onoga što Google i njegov novi mobilni operativni sistemi nude.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari