aplikacije koje vam ne dozvoljavaju da zabusavate sa poslom

Svima nam se dešava da započnemo neki posao i nakon nekog vremena se uhvatimo da nismo stigli ni do pola a rok se približio. U međuvremenu smo tri puta provjerili sportske rezultate, pregledali dva presmješna video klipa i dodali nekoliko FB prijatelja usput im čekirajući profilne slike. Otprilike tako nešto ili slično se desi, uglavnom potpuno nevezano za posao koji trenutno radimo.

Već se puno puta pričalo i pisalo kako svi izvori zabave i razonode na internetu, a pogotovo društvene mreže, negativno utiču na našu produktivnost. Potreba da s vremena na vrijeme provjerimo šta se dešava u online svijetu poprima obilježja neke vrste ovisnosti i potpuno nas blokira u rješavanju obaveza koje moramo obaviti.

Svako ima različit nivo samokontrole i discipline, ali se sigurno svima desi da se ponekad pitaju gdje je vrijeme proletilo a posao nezavršen. To vrijeme lako ispari na netu.

Postoji veliki broj aplikacija koje mogu pomoći u organizaciji vašeg vremena, praćenju gdje i kako provodite najviše vremena u toku dana a neke čak i mogu da vas kazne ukoliko previše koristite društvene mreže.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko najinteresantnijih rješenja koje će vas spriječiti da zabušavate s poslom i unaprijediti vašu produktivnost.

RescueTime

RescueTime je aplikacija koja vam pruža mogućnost da pratite koliko vremena provodite na različite aplikacije i web stranice. Ona radi u pozadini i omogućava vam da snimite svakodnevne navike, i promijenite ih ako je potrebno.

Aplikacija vam može čak i kategorizovati aktivnosti i pokazati vam koliko vremena provodite na stvari kao što su zabava, društvene mreže, i novosti. Ovo je za početak dobra aplikacija da steknete uvid u to gdje stvarno i koliko vremena trošite.

aplikacija za odvikavanje od interneta

Freedom

Freedom je aplikacija koja vam omogućava da blokirate sajtove koji vam odvraćaju pažnju. Kreirate spisak sajtova za koje smatrate da su razlog vašeg izgubljenog vremena i one se automatski blokiraju.

Funkcioniše tako da zakažete termine kada imate neki važan posao da završite a unaprijed znate da se vjerovatno nećete moći oduprijeti želji da brzinski pročitate nove vijesti.

Checky

Ova aplikacija prati koliko često provjeravate svoj telefon. Prikazuje vam koliko puta dnevno čekirate nešto na telefonu. Dobićete dobar pregled situacije koliko puta prekinete nešto što radite, pa makar na nekoliko sekundi koliko je potrebno da vam se recimo otvori Facebook aplikacija i da odskrolate nekoliko postova na News Feedu.

odvikavanje od facebooka

Take a Five

Ova aplikacija ograničava koliko dugo ćete provesti vremena na internetu. Funkcioniše tako da pretražujete u tabu koji se nakon određenog vremena automatski isključi. Potrebno je samo da odredite tačno vrijeme koliko ćete provesti na neobavezno surfujući na netu nakon čega se tab gasi i tako vas opomnje da nastavite sa poslom.

Trackr

Trackr je aplikacija koja takođe prati i prikazuje koliko vremena provodite na omiljenim sajtovima. To je ustvari Chrome ekstenzija koja se jednostavno instalira i u svakom trenutku tačno prikazuje minutažu koliko vremena provodite na različitim sajtovima.

SelfControl

Ovo je aplikacija isključivo za Mac računare. Ona, slično kao Freedom blokira sajtove koji vam odvraćaju pažnju.

program koji blokira sajtove

Jednostavna je za korištenje. Potrebno je da odredite stranice koje će blokirati i vrijeme za koje će biti aktivna. Specifično je to što i ukolio restartujere računar ili izbrišete SelfControl, nećete moći pristupiti blokiranim stranicama do isteka programiranog vremena.

AppDetox

Ako želite blokirati stvari koje vam odvlače pažnju a koje dolaze sa vašeg mobilnog telefona AppDetox je odličan izbor. Ona ne zabranjuje pristup aplikacijama društvenih mreža ili drugim sajtovima, već će vam pomoći da smanjite njihovo korištenje i promijenite navike.

Potrebno je da odredite koje aplikacije na vašem telefonu smatrate da vam odvlače previše vremena. Podesite koliko puta dnevno smijete koristiti datu aplikaciju. AppDetox vam neće blokirati date aplikacije samo će vas obavijestiti da ste prekršili svoj zadati limit i podsjetiti da imate druge obaveze.

Carrot

Carrot je aplikacija za one koji su pokušali sve da promijene loše navike ali nisu uspjeli. U njenom opisu stoji: todo list with personality. Prati vaš dnevni raspored svih zadataka i nagrađuje vas ili kažnjava. Namjenjena je samo za iPhone.

Ukoliko u roku završite neku obavezu, Carrot vas nagrađuje nekim interesantnim informacijama ili pričama. Sa druge strane ukoliko propustite rok, Carrot se naljuti i onda vas počinje vrijeđati i maltretirati sve dok ne obavite zadatak.

aplikacija za odvikavanje od drustvenih mreza

 

Komentari