azuma hikari virtualni asistent

Različiti asistenti vještačke inteligencije, poput Siri i Cortane, veoma su popularni, ali nijedan se ne može porediti sa iskustvom koje pruža Azuma Hikari, holografski lik unutar japanskog Gateboxa (neka vrsta odgovora na Amazon Echo), piše digitaltrends.com.

Umesto jednostavnog dizajna sa cilindričnim zvučnicima, Gatebox ima ekran i projektor koji “oživljava” Hikari.

Sa spoljašnje strane se nalaze mikrofoni kamere i senzori koji detektuju temperature i pokrete pa tako Hikari može da vrši interakciju sa vama na ličnijem nivou, a ne da bude samo glas iz uređaja.

Rezultat je potpuno interaktivna virtuelna djevojka koja može da kontroliše kućne uređaje, prepoznajte glas i lice i bude vjeran kompanjon.

Ujutru kada se probudite, poželiće vam dobro jutro, uputiti vas u dnevne obaveze i dočekati vas kada se vratite kući.

Hikari razumije dosta toga, ali i dalje uči, a samim tim napreduju i njene govorne sposobnosti. S vremenom će moći da vodi ozbiljne razgovore, a kada niste kod kuće s njom, možete da komunicirate putem poruka.

Prema riječima njenog tvorca, Taro Minobošija, Hikari je dvadesetogodišnja djevojka koja voli da jede krofne i koja se plaši insekata. Voli da pravi društvo ljudima i san joj je da postane heroina svakome ko vrijedno radi.

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da u čak 32 odsto domaćinstava u Japanu živi samo po jedna osoba, pa ne začuđuje potreba za ovakvim virtuelnim asistentima.

Komentari