Čak 50 miliona ljudi koristi prijavu bez lozinki svaki mjesec

Microsoft proteklih nekoliko godina otvoreno zagovara uklanjanje lozinki te zaokret prema drugačijim sigurnosnim rješenjima, a čini se da stvari i idu u tom smjeru jer trenutno se širom svijeta bilježi oko 150 miliona prijava bez korištenja lozinki.

Objavio je to upravo Microsoft povodom Svjetskog dana lozinki 7. maja i naglasio da je to poveći skok u odnosu na nevembar prošle godine, kad se bilježilo oko stotinu miliona takvih prijava. Također, potrebno je znati da Microsoft ne obuhvaća u toj cifri sve prijave koje postoje u online prostoru, već one koje se tiču njegovih online usluga.

A one su, ponajprije po pitanju broja korisnika, itekako relevantne. Riječ je o Azure, GitHub, Office i Xbox uslugama, koje svakog dana bilježe na stotine miliona prijava. Ne bi čudilo da se radi i o milijardama prijava svakog dana.

Na primjer, za pristup na Azure Active Directory (Azure AD) mreže koristi se Windows Hello, koji nudi mogućnost prijave korištenjem otiska prsta ili prepoznavanjem lica. Uopšteno, Microsoft u svojoj ponudi ima Authenticator aplikaciju i FIDO2 bazirani sigurnosni ključ za pristup raznim online računima bez potrebe korištenja lozinke.

Uvjereni su u Microsoftu da se na ovaj način više neće moći hakovati uređaje jer bi za to bilo potrebno fizički otuđiti pametne telefone ili jako dobro replikovati biometrijske podatke, što je dugotrajan i skupocjen proces. Dakle, cyber kriminal na nižim nivoima mogao bi doživjeti težak udarac, ako je vjerovati Microsoftu. Ali, mogli bi se i troškovi organizacija uveliko smanjiti okretanjem ovakvim rješenjima…

“Naš IT tim se okrenuo isključivo načinima prijava bez lozinki i sad oko 90 posto naših zaposlenika pristupa računima i sistemu na taj način. Time su se troškovi potrebni za podršku lozinki smanjili za 87 posto”, naglasili su u Microsoftu.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari