Facebookovi moderatori koji pate od PTSP-a dobit će odštetu od 52 miliona dolara

Sudski presedan dogodio se ove sedmice u SAD-u, i to u parnici u kojoj su zaposlenici Facebooka na radnim mjestima moderatora sadržaja tužili kompaniju za duševne boli – i zajednički dobili veliku odštetu. Proces je pokrenut još 2018. godine kada je jedna moderatorica tužila svog poslodavca, Facebook, tvrdeći da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a), koji je posljedica svakodnevne izloženosti uznemirujućim sadržajima.

Posao moderatora u Facebooku poznat je po velikom stresu, jer se u video sadržajima i fotografijama koje oni moraju pregledavati (nakon prijave korisnika ili automatizovanog algoritma) vrlo često nalaze snimke silovanja, ubojstava, samoubojstava, maltretiranja, zlostavljanja djece, i sličnih pojava. Praksa pokazuje da u prosjeku više od pola svih moderatora s vremenom ima narušeno mentalno zdravlje.

52 miliona dolara odštete

Tužbi pokrenutoj 2018. godine pridružili su se i drugi, a ovih je dana postignuta nagodba koja se odnosi na više od 11 hiljada ljudi koji rade ovaj posao. Prema nagodbi između predstavnika moderatora i poslodavca, Facebook mora za njih preko 11 hiljada isplatiti minimalno hiljadu dolara odštete, uz dodatne naknade za one kojima su utvrđeni PTSP i drugi zdravstveni problemi, poput depresije ili ovisnosti.

Ukupno će Facebook morati platiti oko 52 miliona dolara svojim moderatorima u SAD-u. Osim toga obvezan je i uvesti rigorozni plan nadzora mentalnog zdravlja moderatora, omogućiti im savjetovanja s profesionalcima te grupne terapije.

Slična tužba protiv Facebooka pokrenuta je i u njihovom europskom sjedištu u Irskoj.

Izvor: bug.hr

Komentari