facebook salje slike na google servis

Korisnici koji na Facebooku imaju pohranjene dragocjene fotografije i žele imati potpunu kontrolu nad njima moći će ih ubuduće lako preseliti na Google Photos, a kasnije i na druge cloud servise. Ovaj potez Facebooka dio je inicijative Data Transfer Project u kojoj osim Zuckerbergove kompanije sudjeluju i Google, Apple, Microsoft i Twitter, a čiji je zajednički cilj olakšati korisnicima kontrolu nad podacima.

Osim kontrole nad onime što su na određene servise postavili, ovaj projekat trebao bi olakšati i migraciju podataka među svim partnerima, dajući tako korisnicima slobodu u izboru pružatelja usluga pohrane podataka.

Prvo Ircima a onda i ostalima

Lako prenošenje cjelokupne baze podataka (u ovom slučaju slika) s Facebooka na Googleove usluge dodatni je korak u ovoj inicijativi na kojem su u Facebooku radili godinu dana. Za početak aktivirano je od ove sedmice korisnicima u Irskoj, dok će ostatak svijeta istu mogućnost dobiti tokom sljedeće godine.

Riječ je o open source rješenju koje je Facebook prilagodio svojim potrebama. U njega su ugrađene sve potrebne sigurnosne mjere kako bi do podataka mogli doći isključivo njihovi vlasnici, kao i zaštite od eventualnog gubitka podataka, o čemu se više može saznati na stranicama projekta.

Izvor: bug.hr

Komentari