korisne google chrome ekstenzije

Otkako se pojavio 2008. godine, Google Chrome je vrlo brzo postao najpopularniji web browser na svijetu. Zahvaljujući brojnim prednostima za kratko vrijeme je ostavio iza sebe i Firefox i Internet Explorer.

Ipak, ovo ne znači da ga ne možemo i ne trebamo poboljšati. Postoje brojni programi i ekstenzije koje su inovativni developeri kreirali kako bi učinili Chrome produktivnijim ali i zabavnijim. Možet da sačuvate neki link ili tekst da pročitate kasnije, učiti strani jezik, poboljšati pravopis i druge stvari.

Najbolje od svega je što ove aplikacije ne zahtjevaju skoro nikakav napor da ih podesite na svom Chrome-u. U nastavku je naš prijedlog za 10 najinteresantnijih.

Pocket

Često se dešava da naiđete na neki članak ili objavu za koje u datom trenutku nemate vremena ili energije da pročitate. Najjednostavniji način da to sačuvate za kasnije, omogućava upravo odlična Chrome ekstenzija – Pocket. Kliknite na ikonicu i link se automatksi čuva u džepu za kasnije.

Dostupan je na svim uređajima (telefon, tablet, desktop). Možete sačuvati nešto dok ste na računaru a kasnije to otvoriti na Pocketu sa svog telefona i pročitati.

aplikacija za cuvanje sajtova za kasnije citanje

Pocket možete preuzeti ovdje.

Panic Button

Panic Button je sjajna ekstenzija koja vam omogućava da jednim klikom sakrijete sve tabove koji su vam trenutno otvoreni. Koliko puta vam se desilo da vam naiđe šef, kolega ili partner iza leđa da zaviri šta to radite a baš u tom momentu je to ono što ovaj nikako ne bi trebalo da vidi. Da, to su te panične situacije kada je potrebno odreagovati jako brzo.

dugme kojim se gase svi tabovi

Ne morate izlaziti iz Chrome, dovoljno je da kliknete Panic Button. Ova opcija je odlična iz dva razloga. Prvo, manje je providno da želite nešto da sakrijete kada to uradite na ovaj način nego da gasite kompletan browser. Drugo, svi sajtovi koje ste imali otvorene će ostati sačuvani i kada ste opet sami možete ih brzo i jednostavno ponovo pokrenuti.

Panic Button možete preuzeti ovdje.

OneTab

OneTab je sjajna opcija za sve one koji drže mnogo otvorenih tabova istovremeno. Ova aplikacija ih pretvara u listu i organizuje po datumima. Ovo vam olakšava snalaženje al i oslobađa memoriju za druge stvari.

One tab Chrome

Kada god se počnete gubiti u moru naotvaranih tabova, kliknite OneTab ikonicu i svi tabovi će se poslagati u listu. Kada je potrebno ponovo da pristupite konkretnom tabu, možete ga pokrenuti individualno ili sve odjednom. Kada čuvate tabove u OneTabu možete uštediti i do 95% memorije s obzirom da ćete redukovati broj otvorenih tabova u Google Chrome.

OneTab možete preuzeti ovdje.

Grammarly

Koliko vam se puta desilo da otkucate mail na engleskom jeziku, pošaljete i tek kasnije primjetite neke banalne ili ozbiljne pravopisne i gramatičke greške? Da biste izbjegli ove situacije može vam pomoći Chrome ekstenzija pod nazivom Grammarly.

Ona skenira napisani tekst, pronalazi pogrešno otkucane riječi i poboljšava kvalitet pisanja. Pogrešno napisana riječ se automatski označi drugom bojom i klikom na nju prikazuje se ipravno napisana riječ. Pored toga, Grammarly označi i neke rečenične kontrukcije ili izraze koji nisu pogrešni ali za njih postoji bolja i pravilnija opcija da se napišu. Ovo se čak odnosi i na one fine nijanse jezika, uz koje ćete onome kome pišete zvučati kao da vam je engleski maternji jezik.

aplikacija za korigovanje pravopisa

Ono što je najbolje od svega Grammarly ne radi samo u Gmailu, nego i na društvenim mrežama, i u okviru dokumenata koje pišete u Wordu recimo.

Grammarly možete ovdje preuzeti.

Google Similar Pages

Ova ekstenzija može pomoći da brže pronađete nešto što vam treba. Naime, klikom na Similar Pages ikonicu izlistava se spisak sličnih sajtova onom na kom ste trenutno. Na ovaj način možete doći do sličnog sadržaja bez da se vraćate nazad na Google i pretražujete. Ovo je prilično korisno kada radite neko istraživanje.

Chrome aplikacija za lakse pretrazivanje

Google Similar Pages možete preuzeti ovdje.

Todoist

Todoist je jedna od najpopularnijih alatki za postavku i upravljanje listama obaveza. Funkcioniše na svim uređajima (mobilni, tablet, desktop). Ova Chrome ekstenzija omogućava da upravljanje postavljenim zadacima direktno iz toolbara i funkcije poput čuvanja različitih sajtova i pojedinačnih zadataka. Povezana je sa Gmail-om tako da je moguće sačuvati neki mail direktno u neku od to-do lista.

chrome aplikacija za to do liste

Todoist možete preuzeti ovdje.

Simple Blocker

Ovo je jedna od onih aplikacija koje vas disciplinuju. Svima nam se često dešava da započnemo neki posao ali nam pažnju odvuku društvene mreže ili news portali i umjesto da završimo što smo planirali u roku od sat vremena, to se rastegne na mnogo više.

Imamo potrebu da stalno provjeravamo šta se to dešava u virtuelnom svijetu, a često to radimo i nesvjesno. Samo malo da pogledam pretvori se na desetine minuta provedenih na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži. Sve to jako negativno utiče na našu produktivnost.

simple Blocker google chrome

Riješenje za ovo može biti Simple Blocker koji blokira pristup društvenim mrežama ili bilo kom drugom sajtu koji vi postavite za dati vremenski period. Prvobitno je dizajniran za studente ali su ga ubrzo i svi drugi počeli koristiti.

Simple Blocker možete preuzeti ovdje.

Chrome Remote Desktop

Ova ektenzija pruža mogućnost da pristupite drugom računaru sa svog računara ili telefona. Ukoliko vam se recimo desi da vam treba neki dokument sa posla, lako i jednostavno možete pristupiti tom drugom računaru i odraditi šta je potrebno. Takođe, postoji opcija da podijelite svoj ekran sa nekim ukoliko je to potrebno. Radi slično Team Viewer-u.

daljinsko upravljanje racunarom

Chrome Remote Desktop možete preuzeti ovdje.

Timestats

Timestats je jedan od onih dodataka koji vam omogućava da imate kompletan pregled koliko vremena i kako provodite na internetu. Naime, ova ekstenzija izbaci kompletnu statistiku na dnevnom i mjesečnom nivou. Prikazuje kad ste najaktivniji na internetu, ukupno provedeno vrijeme, sajtove izlistane prema količini vremena koje provodita na njima, tačno vrijeme koje ste proveli na datim sajtovima, ističe dane kada ste bili najaktivninji i mnoge druge stvari.

timestats google chrome

Timestat možete preuzeti ovdje.

Language Immersion

Ovo je jako zanimljiva Chrome ekstenzija koja vam može pomoći u učenju nekog stranog jezika. Radi tako što nasumično odabrane riječi ili fraze u nekom tekstu prebaci u jezik koji želite naučiti pa se snalazite, izvlačite iz konteksta i zaključujte. Prelaskm miša preko prevedene riječi možete i čuti kako se izgovara.

Glavni tekst mora biti na engleskom. Dakle podrazumijeva se da učite neki drugi strani jezik koji nije engleski. Trenutno ih je dostupno 64.

Ovdje možete preuzeti Laguage Immersion.

Komentari