huawei

Nakon što se suočio sa američkom zabranom, koja uključuje i zabranu korišćenja Google Android operativnog sistema, Huawei vrijedno radi na razvoju, testiranju i objavi sopstvenog operativnog sistema. Prema izveštaju China Daily, Huawei je već isporučio milion telefona na kojima se nalazi novi HongMeng OS, a koji su sada spremni za testiranje.

Institucionalna brokerska firma Rosenblatt Securities je u svom izveštaju o lancu snabdjevanja smartfona istakla da je HongMeng OS kompatibilan sa svim Android aplikacijama i ima poboljšane sigurnosne funkcije za zaštitu ličnih podataka.

Yu Chengdong, Huaweijev CEO za potrošačko poslovanje, je izjavio da će novi operativni sistem biti spreman za javnu objavu najranije tokom jeseni, ili na proljeće naredne godine. On je takođe istakao da će novi operativni sistem biti kompatibilan sa telefonima, tabletima, računarima, automobilima, televizorima i pametnim nosivim uređajima.

Huawei je rad na sopstvenom operativnom sistemu započeo još 2012. godine. Kineska kompanija je bila zabrinuta zbog dominacije Androida i rad na sopstvenoj platformi je započela kako bi imala zamjenu ukoliko bi se suočila sa zabranama u budućnosti. Kreiran je specijalni tim, koji radi na projektu operativnog sistema.

Prema navodima ljudi, koji su bliski ovom projektu, Huawei OS je baziran na mikrokernelu koji je prilagodljiv i brzo može da reaguje na promjene. Huaweijev tim dizajnera je takođe proučavao Android i iOS i učio od njih.

Glavna prepreka, koja je pred kompanijiom Huawei, jeste tržišno učešće i potiskivanje Androida i iOS-a, koji čine gotovo 99,9% globalnog tržišta prema istraživanju Gartnera iz prošle godine.

Huawei je u nekoliko zemalja već trejdmarkovao “Huawei Ark OS” i “Huawei Hongmeng” nazive. Sugeriše se da će se HongMeng OS koristiti u Kini, dok će Ark OS naziv biti namjenjen globalnom tržištu.

Izvor: benchmark.rs

Komentari