huawei mate x

Svega par dana nakon što je Samsung predstavio svoj prvi telefon sa preklopivim ekranom Huawei je odlučio da zasjeni svog velikog rivala modelom Mate X, i sudeći po prvim reakcijama u tome su u potpunosti i uspjeli.

Ne samo da je tanji od Fold-a, nego se čini da su inžinjeri u Huawei-u daleko bolje iskoristili prednosti savitljivog ekrana, koji kod Mate X modela ima trostruku ulogu. Tako je Huawei svojim korisnicima obezbijedio telefon sa tri ekrana i to:

  • 6 inčni prednji ekran rezolucije 2480×1148 piksela i omjera 19.5:9 (glavni ekran kada je uređaj sklopljen)
  • 4 inčni zadnji ekran rezolucije 2480×892 piksela i omjera 25:9 (sekundarni ekran kada je uređaj sklopljen)
  • 8 inčni ekran rezolucije 2480×2200 piksela i omjera 8:7 (glavi display kada je telefon rasklopljen)

Od ostalih karakteristika treba izdvojiti Huawei procesor Kirin 980, 5G modem, dual SIM slot, 4.500mAh baterija te nova verzija Huawei SuperCharge punjača koji može da napuni telefon od 0 do 85% za 30 minuta.

Čini se da je Huawei napravio bolji ekran od Samsunga, a posebno se ističe preklopna šarka, koja je poseban Huawei paten na kojem su radili više od tri godine i koji se sastoji od 100 aktivnih dijelova. To je i razlog što je ova šarka potpuno nevidljiva kada rasklopite telefon.

Što se tiče kamera, za sad nisu poznate tačne specifikacije, ali pretpostavlja se da bi trebale biti podjednako kvalitetne kao one koje se mogu naći u Mate 20 Pro modelu.

Ali budućnost mobilnih uređaja ima i svoju cijenu, pa ćete za Huawei Mate X, kada izađe na tržište, morati odvojiti 2,299 eura za verziju sa 8GB RAM-a i 512GB prostora za skladištenje podataka.

Komentari