Najnovije otkriće NASA-e van Sunčevog sistema

Već nekoliko dana svjetski mediji bruje o konferenciji za novinare na kojoj će Američka svemirska agencija NASA predstaviti svoje najnovije veliko otkriće koje se nalazi van Sunčevog sistema.

Ova konferencija zakazana je za 13 časova u Vašingtonu, što je 19 časova po našem vremenu a možete je pratiti na NASA TV sajtu.

Slične konferencije koje je organizovala NASA su obično trajale oko sat vremena, ali se može očekivati da ova traje i duže ukoliko predstavnici medija budu imali dosta pitanja.

Šta možemo očekivati

Iako predstavnici NASA-e vole držati teme ovakih konferencija u tajnosti, mediji predviđaju da bi otkriće koje će NASA predstaviti moglo biti slično onom iz 2015. kada je predstavljen pronalazak exoplanete koja je veoma slična Zemlji.

Smatra se da bi naučnici mogli predstaviti ili još jednu sličnu planetu, koja ima potencijal za postojanje života te predstavljati naseljivu planetu u budućnosti, ili otkriti nove detalje koji su u vezi sa planetom otkrivenom 2015. godine.

Ono što bi se smatralo zaista ogromnim naučnim otkrićem bilo bi predstavljannje planete koja ima atmosferu bogatu kiseonikom, što je po mišljenju brojnih analitičara NASA-e malo vjerovatno.

NASA konferencija live stream

Naravno, odmah nakon što je NASA najavila konferenciju počela su i nagađanja o tome kako bi njeni naučnici mogli saopštiti da su otkrili dokaz o postojanju života van naše planete, međutim jedno ovakvo istorijsko otkriće bi vjerovatno bilo najavljeno bombastičnije. Osim toga, čak i ako bi NASA otkrila planetu koja je sposobna da podrži život, morale bi se sprovesti dodatna testiranja i ekspedicije kako bi u to bili sigurni.

Današnjoj konferenciji biće prisutni:

  • Thomas Zurbuchen, administrator pri “Science Mission Directorate” u sjedištu NASA-e u Vašingtonu
  • Michael Gillon, astronom na Univerzitetu Liege u Belgiji
  • Sean Carey, menadžer NASA-inog Spitzer Naučnog Centra na Caltech-u
  • Nikole Lewis, astronom pri Space Telescope Institutu u Baltimoru
  • Sara Seager, profesor planetarnih nauka i fizike Massachusetts Institutu za tehnologiju na Cambridge-u

U svojoj potrazi za exoplanetama koje liče na Zemlju NASA koristi Kepler svemirski teleskop koji traži planete koje pripadaju takozvanoj “Goldilocks zone” (kosmička zona “Zlatokosa”). Ona obuhvata predio oko matične zvijezde koji nije ni previše hladan ni previše topao već idealan (kao u čuvenoj priči Zlatokosa), što čini planetu potencijalno pogodnom za postojanje života.

Komentari