Na svom prvom „Future Decoded“ događaju u Mumbaju, izvršni direktor Microsoft-a u Indiji, Satya Nadella je najavio pokretanje Skype Lite, nove audio i video verzije Skype, dizajnirane za korištenje u sredinama sa ograničenom mogućnošću povezivanja.

Nova aplikacija zauzima samo 13MB prostora i  podržavaće devet regionalnih jezika u Indija, kao i čet prozore za povezane usluge. Takođe vam omogućava da čitate i odgovarate na SMS poruke, i uključuje alat koji vam pomaže da pratite upotrebu mobilnih podataka.

Nova Aplikacija takođe iskorištava „India Stack“, API-je koji omogućavaju vladi i preduzećima da svoje usluge učine dostupnim i sigurnim za svoje građane.

Aplikacija će u okviru indijske platforme “Aadhaar”, koja svakom registrovanom korisniku dodjeljuje jedinstveni numerički ID sa kojim mogu da potvrde svoj identitet. Kompanija je demonstrirala kako se to može koristiti u Indiji. Poslodavci bi, sa udaljene lokacije, mogli voditi razgovore sa novim kandidatima, ujedno potvrđujući identitet ispitanika.

Evo kako to radi: Obje strane se konektuju na novi Skype Lite i poslodavac traži Aadhaar verifikaciju. Ispitanik unosi svoj 12-cifreni ID, kao i OTP poslat na broj telefona povezan sa njegovim računom. Poslodavcu  je potom prikazana verifikovana ID informacija i može da nastavi sa intervjuom. Jednom kada je poziv završen, sva provjera podataka se briše iz njihovih uređaja.

Besplatna aplikacija će uskoro biti dostupna na Google Play-u, prvo u Indiji a kasnije i drugdje u svijetu.

Komentari