Kako savremene i digitalne tehnologije utiču na razvoj dece

Tokom poslednjih decenija video igre su postale dominantan vid zabave za decu širom sveta. Navika poput porodičnog gledanja televizije polako pada u zaborav, što dovodi to toga da mnogi ljudi u svojim domovima više i nemaju televizore.

Digitalno doba svakim danom sve brže menja svakodnevicu u kojoj živimo, a sa njim se menjaju naše navike i navike naše dece. Napredak tehnologija je primetan i deca svakim danom sve više vremena provode koristeći savremene odnosno digitalne tehnologije.

Svakodnevno korišćenje mobilnih telefona, tableta, kompjutera i laptopova od najmlađeg doba može biti jako korisno, ali opasno po zdravlje naše dece.

Kakve igrice decu najviše privlače

Video igre su kreirane tako da ne stvaraju realnu sliku o stvarnom utrošenim vremenu tokom igranja. Deca često ne znaju koliko su stvarno vremena utrošili na igrice, pri čemu ih obuzima dodani osećaj nezasićenosti i neispunjenosti, pa žele još. Ponekad zbog toga dolazi i do zanemarivanja obaveza oko škole, ali i do drugih problema koji kasnije mogu uticati na život i opredeljenja deteta.

Video igrice su oduvek bile omiljene među tinejdžerima. Korišćenje interneta, gledanje online filnova, video klipova, kao i igranje igrica moguće je sa bilo kog uređaja. Pristupa se lako i sa računara, sa tableta, a još lakše sa mobilnih telefona. To omogućava da se koristi internet saobraćaj, obavljaju razne aktivnosti, ali i isto tako igraju igrice sa bio kog mesta.

Naravno, za decu i tinejdžere svakako su i dalje najpopularniji kućni desktop računari, laptopovi i druge konzole koje im pružaju dodatni vizuelni užitak tokom igranja na kućnim multimedijalnim uređajima.

kakve igrice decu najviše privlače

Istraživanja su pokazala da deca više uživaju u online igricama u kojima igraju određene uloge, pa se i šansa za zavisnost od ovakvih igara povećava. To su video igre u kojima se radnja dešava u prvom licu, sa kojima se igrač brzo i lako poistovećuje.

Vreme provedeno na internetu i za računarom

Pored toga, vreme provedeno na internetu sa jedne strane može biti vrlo korisno ukoliko se utroši na učenje i edukacije i pretraživanje značajnih informacija. Ali sa druge strane može biti jako opasno ako se deci ne ograniči vreme koje će provoditi za računarom ili surfujući internetom, igrajući igrice i slično tome. Oni su jako mali da razlikuju korisno od nekorisnog, kao i dobro od lošeg, pa zbog svog neiskustva mogu nesvesno upasti u brojne problme.

Problemi nisu vezani samo za sajber svet, već i na njihovo zdravlje, koje može biti narušeno od malih nogu.

video igrice deca 2

Zdravlje dece mora biti na prvom mestu, kako bi postali zdrave i sposobne odrasle osobe. Ukoliko primetite određeni potencijal kod vašeg deteta koji ukazuje da je ono zainteresovano za digitalne tehnologije, nemojte mu uskratiti zadovoljstvo da se koristi ovim zaista neograničenim mogućnostima. Ali, ono što možete je da mu ograničite vreme aplikacijama, kao i kontrolisati svakog dana koliko je vremena vaše dete utrošilo na internetu.

Zdravstvene tegobe zbog predugog sedenja za računarom

Slabija cirkulacija zbog sedenja

Slaba cirkulacija nije problem samo kod zrelih osoba, već se prvi simptomi i problemi mogu primetiti još u detinjstvu. Najveća je mogućnost da se to primeti u pubertetu, a sve kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti. Vrlo lako kasnije tokom života loša cirkulacija može dovesti do širenja vena kao i do pojave vidiljivih i estetski neprivlačnih kapilara svuda po nogama.

Oštećuje se vid

Ukoliko vaše dete previše vremena provodi za računarom i pritom ne kontroliše blizinu monitora, velike su šanse da će imati slabiji vid. Da se ovo ne bi desilo povedite računa i obezbedie mu računar sa kvalitetnom rezolucijom monitora, kao i onaj tip ekrana koji sadrži zaštitu za oči.

Problemi sa kičmom

Još jedna kobna posledica predugog sedenja i loše navike usađene od malena jeste da zaista deca mogu imati problema sa kičmom. Ukoliko im ne obezbedite udobnu radnu stolicu i da bude visine koja odgovara njihovom uzrastu, imaće problema sa kičmom.

Gojaznost

Gojaznost se može javiti svakako zbog prekomerno unete količine hrane koju organizam svari ali je ne razloži na pravilan način. Ukoliko deca nekontrolisano vremena provode igrajući igrice ili gledajući filmove i za sve to vreme jedu, mogu imati problem kada dođu u pubertet upravo sa ovom vrstom bolesti.

Problemi sa zglobovima

Poslednja, ali ne i manje bitna stvar jesu zglobovi. Problemi sa zglobovima se dešavaju upravo zbog nedovoljno svakodnevnih fizičkih aktivnosti, poput trčanja, kretanja, bavljenja sportom i slično.

Koje ostale probleme mogu imati vaša deca ako previše vremena provode za računarom ili internetom?

Navike su se preokrenule i umesto da deca više vremena provode napolje igrajući se sa svojim vršnjacima, istražujući realan svet, mnoga deca danas ovaj svet zamenjuje virtuelnim.

problemi koje mogu imati vaša deca ako previše vremena provode za računarom ili internetom

Tinejdžeri sve više vremena provode sedeći za svojim računarima, igrajući igrice u kojima istražuju imaginarni svet svetski slavnih ali nestvarnih junaka. A kako je danas većina igrica na internetu, tako se i vreme provedeno na svetskoj mreži svakim danom sve više povećava.

Kako i društvene mreže sve više uzimaju maha kod najmlađe populacije, kao još jedan način za ubijanje dosade, tako je sve više opasnosti sa kojima se oni mogu susresti.

Lako dostupan neprikladan sadržaj

Na internetu su zastupljeni i mnogobrojni neželjeni sadržaji za decu, koji nisu primereni za gledanje među mlađom populacijom. Lako se pronalaze, a gledanje je značajno olakšano jer naveći broj pregleda dolazi upravo sa mobilnih telefona.

Pametni telefoni spadaju u naprednu digitalnu tehnologiju za koju se danas roditelji lako odluče da priušte svom detetu, ali ono sa sobom nosi upravo ove spomenute opasnosti. To je svakako sadržaj koji nema veze sa dečijim odrastanjem ili sa druge strane, saobraćaj na internetu koji promoviše stil života iz rijaliti programa.

Opasnost od sajber kriminala

Ako ostavmo na stranu ove štetnosti da vaša deca od malena usade u sebe nepravilan način razmišljanja i poimanja sveta, postoji mnogo više opasnosti u vidu sajber kriminala. Ovaj vid kriminala se lako i često dešava na društvenim mrežama i zbog toga bi vašu decu trebalo da zaštitite i naučite da ne veruju u sve što vide ili čuju na internetu.

Naučićete ih najbolje tako što ćete im usaditi svest o moralnom i nemoralnom ponašanju i prevenciji.

Kako da zaštitite svoju decu bez zabrane korišćenja pametnih telefona ili računara

Ono što možete uraditi je da zaključate određene aplikacije na mobilnim telefonima vaše dece. Druga alternativa je da zaključate, odnosno blokirate pristup sajtovima koje ne želite da vaše dete posećuje.

U oba slučaja važno je da puno razgovarate sa svojom decom, jer je podrška roditelja svakako najbolja smernica, ali ukoliko zatreba onda je i nabolja pomoć.

zaštitite svoju decu bez zabrane korišćenja pametnih telefona

Ukoliko ne želite da uskratite deci digitalne tehnologije, jedan od naboljih načina da imate kontrolu nad njihovim aktivnostima jeste da instalirate aplikacije za kontrolu i nadzor. Ove aplikacije za nadzor vaše dece mogu tačno pokazati koje sajtove oni posećuju, koliko se vremena zadržavaju i šta sve pretražuju, kako bi vi mogli da ograničite pristup pojedinim sajtovima.

Neke od ovih aplikacija za kontrolu deteta omogućavaju da ograničite ukupno vreme koje će vaša deca provoditi na internetu. Pored toga, mogu i da blokiraju pristup određenoj stranici, sajtu, igrici ili aplikaciji nakon isteka utvrđenog vremena.

Ograničite vreme za korišćenje aplikacija

Možete ići i mnogo detaljnije, zato što postoji mogućnost da ograničite vreme koje će vaša deca utrošiti koristeći određenu aplikaciju ili igrati određenu igricu. Zatim možete im ograničiiti vreme tokom dana i odrediti koliko tačno sati tokom jednog dana će utrošiti na igrice.

Ovako se može ograničiti pristup i društvenim mrežama ili odrediti koliko će vremena provesti koristeći ih, zatim koliko će dugo gledati klipove i slično.

Ako se ne uspostavi kontrola dok su deca još uvek mala, digitalne tehnologije u njihovim životima mogu postati veoma značajna stvar koja će stvoriti zavisnost. Vreme koje provode uz računar i igrice može im biti važnije od hobija, bavljenja sportom, druženja sa prijateljima, pa čak i od redovnih školskih obaveza. Drugim rečima, svoje detinjstvo i najlepši period odrastanja dok otkrivaju svoja interesovanja lako mogu da zamene računarima i u najgorem slučaju video igrama.

Ograničite vreme za korišćenje aplikacija kod deteta

Iskoristite potencijal i znanje vaše dece

Tehnologije i digitalne aplikacije svakako imaju i neke prednosti, jer utiču na inteligenciju i socijalne veštine, odnosno mogu poboljšati urođene sposobnosti dece. Takođe, internet danas predstavlja pravu riznicu znanja što može u velikoj meri podstaći i olakšati učenje kod dece.

 

Komentari